Skip to main content

Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ ημερησίως στην Ουγγαρία έως ότου συμμορφωθεί – Ο λόγος

«Φαίνεται ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι πιο σημαντικοί για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τους δικούς τους Ευρωπαίους πολίτες», η απάντηση Όρμπαν

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου θα επιβάλει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ ημερησίως στην Ουγγαρία έως ότου συμμορφωθεί με τους νόμους της ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Πιο αναλυτικά, η Ουγγαρία διατάχθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 200 εκατ. ευρώ (169 εκατ. λίρες) για την άρνησή της να υποστηρίξει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, σε μια «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτήρισε, παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ από το ανώτατο δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου διέταξε επίσης τη Βουδαπέστη να καταβάλλει 1 εκατ. ευρώ ημερησίως έως ότου συμμορφωθεί με τους νόμους της ΕΕ που εγγυώνται στους πρόσφυγες το δικαίωμα να ζητούν άσυλο εντός των ουγγρικών συνόρων.

Η απόφαση

Σε μια απόφαση που εκδόθηκε την Πέμπτη, το δικαστήριο ανέφερε ότι η Ουγγαρία επέδειξε «σκόπιμη υπεκφυγή κατά την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του δικαίου της ΕΕ και σημαντική απειλή για την ενότητα του δικαίου της ΕΕ και την αρχή της ισότητας των κρατών μελών».

Η απάντηση του Όρμπαν

Απαντώντας στην απόφαση, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «εξωφρενική και απαράδεκτη», προσθέτοντας: «Φαίνεται ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι πιο σημαντικοί για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τους δικούς τους Ευρωπαίους πολίτες».

Η δικαστική απόφαση λαμβάνεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν η ουγγρική κυβέρνηση αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Επισημαίνει τη βαθιά πρόκληση που θέτουν στο μπλοκ οι αντι-ΕΕ, εθνικιστές ηγέτες, σε μια εποχή που οι ακροδεξιές δυνάμεις σημείωσαν πρόοδο στις ευρωπαϊκές εκλογές στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία και αναμένεται να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση στις Κάτω Χώρες.

Η απόφαση σχετίζεται με απόφαση του 2020, η οποία έκρινε ότι η Ουγγαρία παραβίασε τη μεταναστευτική νομοθεσία της ΕΕ περιορίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών να ζητήσουν άσυλο με πολλούς τρόπους, μεταξύ άλλων κρατώντας αιτούντες άσυλο σε στρατόπεδα διέλευσης στο Röszke και στην Tompa στα σύνορά της με τη Σερβία.

Η Ουγγαρία έκλεισε τους καταυλισμούς εμπορευματοκιβωτίων και υποστήριξε ότι είχε συμμορφωθεί με την απόφαση.

Το 2020 ψήφισε νόμο που απαιτεί από τους αιτούντες άσυλο να υποβάλλουν «δήλωση προθέσεων» σε ουγγρική πρεσβεία σε χώρα εκτός ΕΕ πριν εισέλθουν στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα, σχεδόν κανείς δεν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ουγγαρία: οι αρχές έλαβαν μόλις 30 αιτήσεις το 2023. Συγκριτικά, η Κύπρος, με πληθυσμό 10 φορές μικρότερο, έλαβε 12.000 αιτήσεις εκείνο το έτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασύλου της ΕΕ.

Στην τελευταία απόφασή του, το δικαστήριο δήλωσε ότι ο μεταναστευτικός νόμος της Ουγγαρίας για το 2020 παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο και τις υποκείμενες συμβάσεις της Γενεύης που εγγυώνται τα δικαιώματα των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της μη επαναπροώθησης, δηλαδή της μη επιστροφής σε κίνδυνο.

Πηγή: The Guardian