Skip to main content

Τουρκία: Αύριο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αναλυτικά η ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK)

Αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα γίνει αύριο στην Άγκυρα, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK).

Με γνώμονα τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανοίξει το κεφάλαιο με τα ελληνοτουρκικά, μεταξύ άλλων κύριων θεμάτων.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα συζητηθούν οι διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας και οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Επιπλέον, θα συζητηθούν περιφερειακά και διεθνή θέματα ασφάλειας.

Ερντογάν για Ράφα: Να λογοδοτήσει ο Νετανιάχου – Εξοργισμένος και ο Μακρόν

Αναλυτικά η ατζέντα

Το πρώτο θέμα της κρίσιμης συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στο Beştepe είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να ολοκληρώσει την περίμετρο ασφαλείας στα σύνορά της από το καλοκαίρι.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις για την καταστροφή τρομοκρατικών στοιχείων στο βόρειο Ιράκ.

Ένα ακόμη κύριο και κρίσιμο θέμα που θα συζητηθεί είναι και η κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη από τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Με πάγια θέση της Τουρκίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, να σταματήσουν οι επιθέσεις, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και να αποτραπούν οι προσπάθειες του Ισραήλ να διασπείρει την ένταση στην περιοχή.

Τέλος, στο «τραπέζι» θα πέσουν και θέματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και οι εξελίξεις στο Ιράν.

Πηγή:  Trt haber