Skip to main content

Φρίκη για τη θηριωδία στη Ράφα

REUTERS/Reuters TV

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση έχει προκαλέσει τον όλεθρο

Ένας άνδρας ουρλιάζει και δείχνει στους διασώστες το σώμα ενός καμένου, ακρωτηριασμένου και ακέφαλου παιδιού. Υπάρχουν δεκάδες καμένα ή λιωμένα πτώματα στο έδαφος ανάμεσα στα αποκαίδια στον προσφυγικό καταυλισμό Τελ αλ Σουλτάν στο Μπαρκασάτ, κοντά στην πόλη της Ράφα.

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση έχει προκαλέσει τον όλεθρο. Γυναίκες ουρλιάζουν, ψάχνοντας για τις οικογένειές τους, που δεν μπορούν να βρεθούν. Νοσοκόμοι τρέχουν ανάμεσα σε καμένα αντίσκηνα. Σύμφωνα με παλαιστινιακές αναφορές, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στον καταυλισμό, όπου διέμεναν χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Ο καταυλισμός διευθύνεται από την Παλαιστινιακή Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA).

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και γιατροί με αναρτήσεις τους  στο X για να εκφράσουν την οργή και τη θλίψη τους. Ο Μέχντι Χασάν, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, έγραψε στο Χ: «Υπάρχουν βίντεο από τη Ράφα με αποκεφαλισμένα μωρά».

Ο τέως πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χάμζα Γιουσέφ ,έγραψε: «Δύο μέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε  το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική  επίθεση στη Ράφα, η ισραηλινή κυβέρνηση βομβαρδίζει εκτοπισμένους που ζούσαν σε σκηνές. Αθώοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά διαμελίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί. Γίνετε μάρτυρες των εικόνων και αναρωτηθείτε: Είστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας;».

Ισραήλ: Σφοδρή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα μετά τις ρουκέτες της Χαμάς – Δεκάδες θύματα

Ο Καναδός βουλευτής Τζαγμιτ Σινγκ  έγραψε: «Οι εικόνες από την αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στρατευμάτων σε στρατόπεδο εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα είναι τρομακτικές. Οι εικόνες είναι τόσο τρομερές που δεν θα τις αναδημοσιεύσω. Ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για   τους ανθρώπους της Γάζας.

Τι λένε Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί

Η παλαιστινιακή προεδρία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιτέθηκε σκόπιμα στον καταυλισμό και έκανε λόγο για «ειδεχθή σφαγή».

Ο ισραηλινός στρατός IDF ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εξαπέλυσε επιδρομές εναντίον συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα, λέγοντας ότι ενημερώθηκε για την παρουσία αμάχων μεταξύ των θυμάτων.« Ένα αεροσκάφος έπληξε ένα συγκρότημα της Χαμάς στη Ράφα, στο οποίο υπήρχαν υψηλόβαθμοι τρομοκράτες», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο στρατός παραδέχτηκε πώς γνωρίζει τις αναφορές ότι η πυρκαγιά που προκλήθηκε από την επίθεση, εξαπλώθηκε σε στρατόπεδο εκτοπισμένων Παλαιστινίων και  προκάλεσε θύματα μεταξύ αμάχων, προσθέτοντας ότι το περιστατικό βρίσκεται υπό περαιτέρω έρευνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την επιδρομή σκοτώθηκαν ο Γιασίν Ραμπία, διοικητής στα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και ο Χαλέντ Νατζάρ, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης.

Ο Ραμπία, σύμφωνα με τον IDF, «διαχειριζόταν όλες τις στρατιωτικές μονάδες των αρχηγείων της Δυτικής Όχθης… συμμετείχε στη μεταφορά κεφαλαίων για τρομοκρατικούς σκοπούς και κατεύθυνε επιθέσεις από στελέχη της Χαμάς» στη Δυτική Όχθη.

REUTERS/Mohammed Salem

«Τερατώδης θηριωδία»

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο παλαιστινιακό έδαφος, χαρακτήρισε «φρικιαστική» την επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό. «Αυτή η σκληρότητα, μαζί με την κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, είναι απαράδεκτη», έγραψε σε ανάρτησή της στο X. «Η Γενοκτονία της Γάζας δεν θα τελειώσει εύκολα χωρίς εξωτερική πίεση: το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις, δικαιοσύνη, αναστολή συμφωνιών στο εμπόριο, τις εταιρικές σχέσεις και τις επενδύσεις, καθώς και στη συμμετοχή του  σε διεθνή φόρουμ».

Για «τερατώδη θηριωδία», έκανε λόγο ο Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση. «Το να επιτίθενται σε γυναίκες και παιδιά που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, είναι μια τερατώδης θηριωδία. Χρειαζόμαστε συντονισμένη παγκόσμια δράση για να σταματήσουμε τις ενέργειες του Ισραήλ τώρα», είπε σε ανάρτησή του στο X.

Αμερικανικές αντιδράσεις

Στον απόηχο της επίθεσης του Ισραήλ, ο Αμερικανός βουλευτής Ρο Χάνα κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τερματίσει την επίθεση στη  Ράφα. «Ο Νετανιάχου πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα», έγραψε ο Χάνα σε ανάρτησή του στο X. «Η φρικτή απώλεια αθώων ζωών με τον βομβαρδισμό ενός προσφυγικού καταυλισμού υπογραμμίζει την ηθική ανάγκη να σταματήσει η εκστρατεία της Ράφα», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια.

Δύο ημέρες μετά το Διεθνές Δικαστήριο

Η επίθεση στον καταυλισμό εκδηλώθηκε δύο μόλις ημέρες με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης  που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του, επικαλούμενο τον «τεράστιο κίνδυνο» για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχουν καταφύγει στη Ράφα.

Ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Τζότζεφ Μπορέλ απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Ισραήλ να εφαρμόσει την απόφαση του  δικαστηρίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι  οι χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς να λάβουν μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης. Φωνή βοώντος…