Skip to main content

Χούια, το ιερό πουλί των Μαορί: Ενα και μόνο φτερό του πουλήθηκε 28.000 δολάρια σε δημοπρασία

Webb’s

Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση του συγκεκριμένου πουλιού μαρτυρείται το 1907.

Σε ποσό ρεκόρ πουλήθηκε ένα και μόνο φτερό του εξαφανισμένου πλέον πτηνού huia (χούϊα) της Νέας Ζηλανδίας πιάνοντας τιμή 28.417 δολαρίων σε δημοπρασία.

Αρχικά το φτερό αναμενόταν να φτάσει μόλις τα 3.000 δολάρια, αλλά τελικά έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ για φτερό του ίδιου κατά 450%, όπως ανακοίνωσε ο Οίκος Δημοπρασιών Webb’s.

Το χούϊα θεωρείτο ιερό για τους Μαορί. Τα φτερά των πουλιών αυτών φορούντο συχνά ως κάλυμμα κεφαλής από τους αρχηγούς και τις οικογένειές τους και άλλοτε λειτουργούσαν ως δώρο ή και εμπορικό προϊόν

Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση ενός χούϊα μαρτυρείται το 1907, αλλά ανεπιβεβαίωτες θεάσεις του αναφέρθηκαν ακόμη και είκοσι έως τριάντα χρόνια μετά.

Το huia ήταν ένα μικρό ωδικό πτηνό της οικογένειας των πτηνών στη Νέα Ζηλανδία και ήταν γνωστό για τις αλτικές του ικανότητες και το όμορφο πτέρωμά του, το οποίο διακρίνεται για τη λευκή του άκρη.

Το φτερό που πουλήθηκε τη Δευτέρα ήταν «σε υπέροχη κατάσταση, διατηρούσε την ξεχωριστή λάμψη του και δεν έφερε ζημιές από έντομα».

Με πληροφορίες από BBC