Skip to main content

Γκαλάντ κατά Νετανιάχου: Τι του ζήτησε να πει δημοσίως για τη διακυβέρνηση στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. EPA/MIRIAM ALSTER / POOL

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επιτίθεται στον Νετανιάχου για το μέλλον της Γάζας

Αντιμέτωπος και με εσωτερικές «εντάσεις» βρίσκεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, για το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας.

Απογοητευμένος ο υπουργός Άμυνας

Ειδικότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευσή του για την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα ενός μεταπολεμικού σχεδίου για τη Γάζα.

Σε μια σπάνια δημόσια ένδειξη των διαιρέσεων σχετικά με την κατεύθυνση της στρατιωτικής εκστρατείας εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, ο κ. Γκαλάντ προέτρεψε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώσει δημοσίως ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να αναλάβει την πολιτική και στρατιωτική διακυβέρνηση στη Γάζα.

«Από τον Οκτώβριο, θέτω αυτό το θέμα με συνέπεια στο υπουργικό συμβούλιο», είπε, «και δεν έχω λάβει καμία απάντηση».

Χαμάς και Φατάχ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε σκληρά, λέγοντας ότι «δεν είναι έτοιμος να ανταλλάξει τη Χαμαστάν με τη Φατάχσταν», αναφερόμενος στις αντίπαλες παλαιστινιακές ομάδες Χαμάς και Φατάχ.

Η αναποφασιστικότητα, προειδοποίησε, θα άφηνε μόνο δύο κακές επιλογές στη Γάζα: την κυριαρχία της Χαμάς ή την ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία.

Οποιαδήποτε από τις δύο «θα διαβρώσει τα στρατιωτικά μας επιτεύγματα, θα μειώσει την πίεση στη Χαμάς και θα σαμποτάρει τις πιθανότητες επίτευξης ενός πλαισίου για την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Γκαλάντ.

«Ο Γκαλάντ λέει την αλήθεια»

Ένα άλλο μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Μπένι Γκαντζ – ο οποίος έχει διαφωνήσει με τον Νετανιάχου στο παρελθόν – συμφώνησε με τον υπουργό Άμυνας: «Ο Γκάλαντ λέει την αλήθεια. Είναι ευθύνη της ηγεσίας να κάνει το σωστό για τη χώρα με κάθε κόστος».

Το σχέδιο Γκαλάντ τη νύχτα που ξεκίνησε ο πόλεμος

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το αμυντικό επιτελείο, του οποίου προΐσταται, είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο πολέμου στο υπουργικό συμβούλιο ήδη από τη νύχτα που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

Είπε ότι τα σχέδια περιλάμβαναν προτάσεις «για τη δημιουργία μιας τοπικής, μη εχθρικής παλαιστινιακής κυβερνητικής εναλλακτικής λύσης».

Ωστόσο, οι προτάσεις δεν συζητήθηκαν ποτέ, ούτε παρουσιάστηκαν εναλλακτικές λύσεις.

Η αποτυχία να καθοριστεί ένα σχέδιο οδηγεί το Ισραήλ σε μια «επικίνδυνη πορεία» που περιλαμβάνει ισραηλινή στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία στη Γάζα.

Περιέγραψε αυτή την προοπτική ως «μια αρνητική και επικίνδυνη επιλογή για το κράτος του Ισραήλ από στρατηγική, στρατιωτική και από άποψη ασφάλειας».

«Καλώ τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει μια απόφαση»

«Πρέπει να επαναλάβω: Δεν θα συμφωνήσω στην εγκαθίδρυση ισραηλινής στρατιωτικής κυριαρχίας στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν πρέπει να εγκαθιδρύσει πολιτική κυριαρχία στη Γάζα».

«Καλώ τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει μια απόφαση και να δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν θα εγκαθιδρύσει πολιτικό έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας, ότι το Ισραήλ δεν θα εγκαθιδρύσει στρατιωτική διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας και ότι θα αναδειχθεί αμέσως μια εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Πηγή: BBC