Skip to main content

Λωρίδα της Γάζας: «Άκαρπες» οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας- Αναχώρησαν οι αντιπροσωπείες από το Κάιρο

REUTERS/Mahdy Zourob

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι εμποδίζει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας με την επιχείρηση στη Ράφα

Αποχώρησαν από το Κάιρο οι αντιπροσωπείες τόσο της Χαμάς όσο και του Ισραήλ, μετά από «διήμερες διαπραγματεύσεις» για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο Al-Qahera News που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις δεν απέφεραν «καρπούς», με υψηλόβαθμο Αιγύπτιο αξιωματούχο να αναφέρει ότι οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών».

Χαμάς: Η κίνηση του Ισραήλ στη Ράφα έχει στόχο να «εμποδίσει» τις συνομιλίες εκεχειρίας

Από την πλευρά της Χαμάς, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος κατηγορεί το Ισραήλ ότι πραγματοποιεί εισβολές στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, για να εμποδίσει τις συνομιλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη εκεχειρίας στον επτάμηνο πόλεμο.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο «έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ιζάτ αλ Ρισκ.

Η Χαμάς, ωστόσο, εξακολουθεί να δεσμεύεται να «αποδεχθεί την πρόταση [κατάπαυσης του πυρός] που παρουσιάστηκε από τους διαμεσολαβητές», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Al Jazeera