Skip to main content

Αναλαμβάνει δράση η Τουρκία – Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Φιντάν

REUTERS/Cagla Gurdogan

Ο Χακάν Φιντάν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα ΗΑΕ στις 9 και 10 Μαΐου

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί το ταξίδι, εν μέσω των προσπαθειών για τη μεσολάβηση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών στις 8 Μαΐου, ο Χακάν Φιντάν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα ΗΑΕ στις 9 και 10 Μαΐου.

Εκεί θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Abdullah bin Zayed Al Nahyan και άλλους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΑΕ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς ο ισλαμικός κόσμος καταβάλλει προσπάθειες για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στη Ράφα και σε άλλα σημεία της Γάζας.

Η Τουρκία προτρέπει ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, όπου περίπου ένα εκατομμύριο άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι, θα οδηγήσει σε μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία στην οκτάμηνη σύγκρουση που έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 34.000 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και γυναίκες στον θύλακα.

Σε γραπτή δήλωσή του στα τέλη της 7ης Μαΐου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Öncü Keçeli δήλωσε:

«Μια επίθεση στη Ράφα θα επηρεάσει όχι μόνο την περιοχή αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από την πλευρά της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Το status quo στη Ράφα και στο συνοριακό πέρασμα πρέπει να αποκατασταθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Στο Άμπου Ντάμπι, ο Φιντάν και οι ομόλογοί του αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα και να πιέσουν το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε νωρίτερα ότι η Άγκυρα θα αυξήσει την πίεσή της στο Τελ Αβίβ για τον σκοπό αυτό, αναφέροντας ότι έχει σταματήσει εντελώς το εμπόριο με το Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, οι αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΑΕ θα συζητήσουν επίσης τις διμερείς σχέσεις, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Πηγή: hurriyetdailynews