Skip to main content

Ράφα: Αμερικανική εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση της συνοριακής διάβασης

REUTERS / Stringer

Μετά την ολοκλήρωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, μεταδίδει η Haaretz

Σε συμφωνία για το μέλλον της διαχείρισης της συνοριακής διέλευσης που συνδέει τη Ράφα με την Αίγυπτο έχουν καταλήξει Αίγυπτος, Ισραήλ και ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Haaretz.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα η συμφωνία προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των ισραηλινών επιχειρήσεων στην πόλη, όπου έχουν βρει στους 7 μήνες του πολέμου καταφύγιο περί τους 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, τη διαχείριση της διέλευσης θα αναλάβει μία αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Στο ρεπορτάζ δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα της εταιρείας.

Δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για τέτοιο σχέδιο. Το ίδιο είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Ο ισραηλινός στρατός ήδη επιχειρεί σε ανατολικούς τομείς της Ράφα και χθες το πρωί κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της διέλευσης.

Σύμφωνα με τη Haaretz σκοπός είναι να στερηθεί η Χαμάς τον έλεγχο της διέλευσης και την είσπραξη φόρων και τελών που επιβάλλονται στα εισερχόμενα αγαθά.

Πάντα κατά την εφημερίδα, η ισραηλινή κυβέρνηση υποσχέθηκε να μην καταστρέψει τις εγκαταστάσεις της διέλευσης σε αυτή που χαρακτήρισε «περιορισμένης» έκτασης επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ