Skip to main content

Ατάλ αλά Σαρκοζί – Πώς αντιμετωπίζει την άνοδο της ακροδεξιάς

REUTERS/Stephanie Lecocq

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει οι έφηβοι να παραμείνουν στην τάξη - ή να πάνε στα δικαστήρια.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, επιστρέφει στα θέματα που οδήγησαν στην αλματώδη άνοδό του στη γαλλική πολιτική, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο του νόμου και της τάξης και έναν ένθερμο υπερασπιστή της γαλλικής κοσμικότητας.

Την Πέμπτη ο Ατάλ επέκρινε τους «επαγγελματίες δικαιολογητές» και ζήτησε «πραγματική ενίσχυση της εξουσίας», καθώς ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων με στόχο την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας.

Γαλλία: Ο Ατάλ ανακοίνωσε τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας ανηλίκων

Ατάλ αλά… Σαρκοζί

Σε σχόλια που σηματοδότησαν την 100ή ημέρα της θητείας του, ο Ατάλ διπλασίασε το σήμα του για ένα πιο άμεσο στυλ πολιτικής στα πρότυπα του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, επιχειρώντας να επιδείξει δύναμη σε θέματα που παραδοσιακά συνδέονται με την ακροδεξιά.

Τα τελευταία μέτρα έρχονται πάνω από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, με τη λίστα του κόμματος Αναγέννηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με επικεφαλής τη Βαλερί Χάγιερ, να φαίνεται ότι δυσκολεύεται να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επί του παρόντος υπολείπεται του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού κατά πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες και κινδυνεύει να υποχωρήσει στην τρίτη θέση, καθώς η υποστηριζόμενη από τους σοσιαλιστές υποψηφιότητα, με επικεφαλής τον κεντροαριστερό Ραφαέλ Γκλουκσμάν, κερδίζει έδαφος.

Τα επιτεύγματα Ατάλ

Ο Ατάλ απέκτησε φήμη στη γαλλική πολιτική με την απαγόρευση των abayas, των μακρών χιτώνων που παραδοσιακά φορούν ορισμένες μουσουλμάνες γυναίκες, στα σχολεία, λίγο αφότου διορίστηκε υπουργός Παιδείας από τον Macron πέρυσι.

Οι νέοι… στα δικατήρια

Οι πολιτικές του δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την παραμονή των μαθητών γυμνασίου στο σχολείο από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ., για να τους κρατήσει μακριά από τους δρόμους, την καθιέρωση των θρησκευτικών κινήτρων ως επιβαρυντικού παράγοντα σε υποθέσεις επίθεσης και την «έναρξη μιας συζήτησης» σχετικά με την άμεση εμφάνιση των εφήβων ηλικίας 16 ετών και άνω στο δικαστήριο όταν συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω – μια νομική διαδικασία που μέχρι τώρα επιφυλάσσεται για τους ενήλικες.

Ο Ατάλ έχει πυροδοτήσει όλους τους κυλίνδρους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εξέγερση των Γάλλων αγροτών, ενώ πρόσφατα διπλασίασε την προσπάθεια αντιμετώπισης των δεξιών σημείων συζήτησης με την ακροδεξιά να πρόκειται να σημειώσει σημαντικά κέρδη στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στις πλάτες του το δημόσιο έλλειμμα

Όμως, φορτωμένος με ένα επιδεινούμενο δημόσιο έλλειμμα που έχει αμφισβητήσει την οικονομική αξιοπιστία της κυβέρνησης και έχει δημιουργήσει εντάσεις στις τάξεις της, ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη.

Ο Αττάλ έχει επιλέξει μια πρακτική προσέγγιση στην επικοινωνία, αυξάνοντας τις άμεσες επαφές με τους ψηφοφόρους και συμμετέχοντας σε μια νέα μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων στην Εθνοσυνέλευση, όπου απαντά απευθείας στις ερωτήσεις των βουλευτών, αντί να το κάνουν άλλοι υπουργοί.

Ακροδεξιά περιοχή

Η δήλωση του Attal ήρθε με αφορμή μια σειρά βίαιων περιστατικών με τη συμμετοχή εφήβων, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού κατά το οποίο ένα 15χρονο αγόρι φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει περικοπές δαπανών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ δύο φορές ήδη φέτος, αφού έχασε τον στόχο για το έλλειμμα, τον οποίο απέδωσε σε χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη και φορολογικά έσοδα.

Ο Ατάλ επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να ακολουθήσει τη φιλο-αγοραία μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μακρόν, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης πρόσβασης στα επιδόματα ανεργίας για να ενθαρρυνθούν οι αναζητούντες εργασία να αποδεχθούν τις προσφορές εργασίας, καθώς και μια μείωση φόρων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη “μεσαία τάξη”, υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια αυτά θα αντισταθμιστούν από περικοπές δαπανών.

Διανύοντας 100 ημέρες ως πρωθυπουργός, ο Αττάλ αντιμετωπίστηκε θετικά από σχεδόν τους μισούς ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση της Odoxa, ξεπερνώντας όλους τους προκατόχους του από την έναρξη της προεδρίας Μακρόν το 2017.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θεωρείται πλέον ως ο πλέον κατάλληλος να εκπροσωπήσει το κεντρώο στρατόπεδο στις προεδρικές εκλογές του 2027, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Παρόλα αυτά, με τον Εθνικό Συναγερμό να προηγείται σταθερά και τον κυβερνητικό συνασπισμό να είναι εύθραυστος όσο ποτέ άλλοτε, δεδομένης της έλλειψης απόλυτης πλειοψηφίας, οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ δύσκολοι για τον ανερχόμενο στο Ματινιόν.