Skip to main content

Ο Σολτς παροτρύνει τον Σουνάκ να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα

REUTERS/Hannah McKay

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Βερολίνο

Στη Γερμανία θα μεταβεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, -στο πρώτο του ταξίδι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του- όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος αναμένεται να ζητήσει από τον Ρίσι Σούνακ σαφείς διαβεβαιώσεις για τις βρετανικές αμυντικές δαπάνες μετά από δεκαετίες περικοπών σε πραγματικούς όρους, υπό τη «σκιά» των απειλών της Ρωσίας.

Μόλις πριν από δύο χρόνια θα ήταν αδιανόητο ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι σε θέση να πιέσει τη Βρετανία σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών δαπανών της.

Διπλάσιες οι δεσμεύσεις της Γερμανίας για όπλα

Όμως, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το Βερολίνο θα εκπληρώσει επιτέλους τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας για τα όπλα στον πόλεμο είναι τώρα σχεδόν διπλάσιες από αυτές της Βρετανίας και ο Σολτς έχει συνηθίσει τους τελευταίους μήνες να παροτρύνει τους Ευρωπαίους γείτονές του να αυξήσουν ομοίως τη συνεισφορά τους στη δύναμη πυρός της ηπείρου.

Από την πλευρά του, ο Σούνακ έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου στο 2,5% του ΑΕΠ -μια αύξηση 9 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα- αλλά δεν έχει παρουσιάσει κανένα πραγματικό σχέδιο για το πώς ή πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Απογοητευμένοι οι πολιτικοί από τον Σούνακ

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, αυτή η ασάφεια φαίνεται να απογοητεύει τους συμμάχους της Βρετανίας, όπως απογοητεύει και πολλούς από τους ίδιους τους βουλευτές του Σούνακ – συμπεριλαμβανομένων επιφανών μελών του υπουργικού του συμβουλίου.

Η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Bundestag, από το φιλελεύθερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού του Σολτς, τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο για τη Βρετανία να αυξήσει «σημαντικά» τις δαπάνες.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος του Σολτς μιλώντας στο Politico, δήλωσε ότι «Η Γερμανία εκτιμά την ισχυρή βρετανική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Εκτιμούμε όλες τις συνεισφορές τους».

Συνομιλίες Σούνακ με Τουσκ και Στόλτενμπεργκ

Πριν από το ταξίδι του στο Βερολίνο, ο Σούνακ θα ταξιδέψει στη Βαρσοβία όπου θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με φόντο την Άμυνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υπό την πίεση που δέχεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τη διήμερη περιοδεία του για να προβεί σε πολλαπλές ανακοινώσεις που σχετίζονται με την άμυνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εδώ και καιρό η κορυφαία στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας βρίσκονταν σε «κακή» κατάσταση πριν από την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία – και παραμένουν έτσι, παρά την αύξηση των δαπανών.