Skip to main content

Γκουτέρες: Αποδέχθηκε τις συστάσεις της αξιολόγησης για την UNRWA- «Ισχυρό» το πλαίσιο ουδετερότητας, κάποια ζητήματα επιμένουν

REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να υποστηρίξουν ενεργά την UNRWA, καθώς είναι γραμμή ζωής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην περιοχή»

Τις συστάσεις της ανεξάρτητης αξιολόγησης σχετικά με την ικανότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να διασφαλίσει την ουδετερότητα και να απαντήσει στις κατηγορίες για παραβιάσεις, αποδέχθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Συμφώνησε με τον Γενικό Επίτροπο Φιλίπ Λαζαρινί πως η UNRWA, με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα, θα καθορίσει ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να εφαρμόσει τις συστάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ. «Προχωρώντας μπροστά, ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να υποστηρίξουν ενεργά την UNRWA, καθώς είναι γραμμή ζωής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην περιοχή».

Πολύ ισχυρό πλαίσιο

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η υπηρεσία έχει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις αρχές ανθρωπιστικής ουδετερότητας αν και ορισμένα ζητήματα επιμένουν.

Η έκθεση, που μπορεί να οδηγήσει ορισμένους δωρητές να επανεξετάσουν το πάγωμα της χρηματοδότησης, ανέφερε επίσης πως το Ισραήλ δεν έχει παράσχει ακόμη στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της UNRWA είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη διόρισαν την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά ως επικεφαλής της αξιολόγησης για την ουδετερότητα της UNRWA τον Φεβρουάριο, αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως 12 μέλη του προσωπικού της UNRWA έλαβαν μέρος στις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου που οδήγησαν στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Γάζας.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα, ένα εποπτικό όργανο του ΟΗΕ εξετάζει τις κατηγορίες εναντίον 12 υπαλλήλων της UNRWA.

Το Reuters είδε ένα αντίγραφο της τελικής έκθεσης υπό την Κολονά που αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

Η έκθεση ανέφερε πως το Ισραήλ ισχυρίστηκε δημόσια στη βάση ενός καταλόγου μελών του προσωπικού της UNRWA που του παρασχέθηκε τον Μάρτιο, ότι “ένας σημαντικός αριθμός” υπαλλήλων της UNRWA είναι “μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων”.

“Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει παράσχει ακόμη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters