Skip to main content

Ντ. Τραμπ: Γιατί δεν δίνει η Ευρώπη περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία;

REUTERS/Alyssa Pointer/File Photo

«Η ΕΕ κάνει «τζάμπα» το χατίρι της Αμερικής για της παρέχει προστασία από εχθρικές ξένες δυνάμεις και να της προτρέπει να ξοδεύει περισσότερα για την άμυνα»

Το Κογκρέσο οδεύει προς την έγκριση στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο και ο Ρεπουμπλικανός εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλτ Τραμπ, μοιράζεται κάποιες… σκέψεις του.

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει η ίδια περισσότερα για να στηρίξει την Ουκρανία, προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο πλησιάζει στην έγκριση νέας στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα μπορούσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το Politico, παραπονέθηκε για ποιο λόγο η Ευρώπη δεν δίνει περισσότερα χρήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία;

Ο Τραμπ εδώ και χρόνια κατηγορεί τους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι κάνουν τζάμπα το χατίρι της Αμερικής για να παρέχουν προστασία από εχθρικές ξένες δυνάμεις και τους προτρέπει να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα.

Το ζήτημα έχει γίνει ιδιαίτερα οξύ για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας, δεδομένης της αυξανόμενης πολεμικής ρητορικής του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.

«ΚΟΥΝΗΘΕΊΤΕ ΕΥΡΏΠΗ!»

«Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να εξισώσει ή να ισοφαρίσει τα χρήματα που βάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προκειμένου να βοηθήσουν μια Χώρα που βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη;» κατήγγειλε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social.

«Όπως όλοι συμφωνούν, η επιβίωση και η δύναμη της Ουκρανίας θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σημαντική για την Ευρώπη από ό,τι για εμάς, αλλά είναι επίσης σημαντική και για εμάς! ΚΟΥΝΗΘΕΊΤΕ ΕΥΡΏΠΗ!».

Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου έρχονται την ώρα που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο καθυστερεί εδώ και μήνες από σκληροπυρηνικά μέλη του κόμματός του.

Η Ουκρανία παλεύει να αντισταθεί στην πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν, περισσότερα από δύο χρόνια μετά την έναρξή της και αντιμετωπίζει μια στιγμή που θα τη σπάσει ή θα τη σπάσει.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στερούνται κρίσιμων όπλων και πυρομαχικών, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τη Δύση να εντείνει την υποστήριξή της.

Ο Τζόνσον αγκαλιάζει βοήθεια ύψους 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αποτραπούν βαθιές απώλειες στο πεδίο της μάχης, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι Ουκρανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις ΗΠΑ μετά από μήνες καθυστέρησης.

Με τη γνωστή του ρητορική, ο Τραμπ κατέληξε: «Αν ήμουν πρόεδρος, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ».