Skip to main content

Τουρκία: Αλλαγή ρόλου στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ φέρνει η αντιπαράθεση Ιράν-Ισραήλ

EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Στο εξής θα εδρεύει μόνιμα στη βάση του Ιντσιρλίκ η 152η μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-16

Σε μια αξιοσημείωτη «στρατηγική αλλαγή» στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ, προχώρησε η Τουρκία, όπως αποκαλύπτει η Yeni Safak.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η βάση που μέχρι τώρα φιλοξενούσε κυρίως μεταγωγικά αεροσκάφη και είχε τον τίτλο «10η Διοίκηση αεροσκαφών ανεφοδιασμού», μετονομάζεται σε  «10η Διοίκηση μαχητικών αεροσκαφών». Στο εξής θα εδρεύει μόνιμα στη βάση του Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται κοντά στα Αδανα, η 152η μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-16, που μέχρι τώρα στάθμευαν στο Μερζιφόν και μετείχαν σε επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Στρατιωτικές πηγές στη Γείτονα τονίζουν πάντως ότι πρόκειται για «στρατηγική κίνηση», καθώς η περιοχή αποστολής της 10ης Διοίκησης θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος λόγω της θέσης της. «Ωστόσο, το σημείο όπου βρίσκεται η βάση ξεχωρίζει καθώς είναι κοντά στη Συρία και το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις αυξάνονται παγκοσμίως», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η κίνηση στη βάση του Ιντσιρλίκ έχει αυξηθεί και στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού ,με τη συμμετοχή αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-1, που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα. Η άσκηση, στην οποία μετείχαν και  F-16 της τουρκικής Πολεμική Αεροπορία, είχε προγραμματιστεί αρκετά εκ των προτέρων, ανακοίνωσε το Τουρκικό υπουργείο Αμυνας, υποστηρίζοντας πώς  δεν σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στις συγκρούσεις Ιράν-Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βάση του Ιντσιρλίκ είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο στόχος αντι-αμερικανικών διαδηλώσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα, Η τουρκική αστυνομία  χρησιμοποίησε μάλιστα τότε δακρυγόνα για να διαλύσει τη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση έξω από τη βάση, όπου φέρεται ότι εξακολουθούν να σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις

«Μήνυμα στις ΗΠΑ»

Σε κάθε περίπτωση, η αεροπορική βάση είναι σύμβολο της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας-μέλους του ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ. Γιατί εκεί είναι αποθηκευμένα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, την ώρα που υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία παραμένει αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ.

Η Yeni Safak σημειώνει επίσης ότι «η αλλαγή του ονόματος της βάσης σχετίζεται με τις πρόσφατες προσπάθειες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να αυξήσουν τον αριθμό των πολεμικών αεροσκαφών. Στο Ιντσιρλίκ θα δημιουργηθεί χώρος για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη που θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε με τις ΗΠΑ, 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα έρθουν στην Τουρκία. Επιπλέον, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter ως ενδιάμεση λύση», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Παρέμβαση Ερντογάν στη Χαμάς

Στρατιωτικές πηγές εκτίμησαν ότι η στρατηγική αλλαγή» στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ ,αποτελεί και μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες,  στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αμυντικές πηγές στην Άγκυρα που μίλησαν στην ιστοσελίδα Yetkinreport , το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αντιπαράθεση Ιράν-Ισραήλ και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα από την πρώτη στιγμή». Δεν αναφέρθηκαν πάντως λεπτομέρειες για το ποια είναι τα απαραίτητα μέτρα.Η  Τουρκία προσπαθεί να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της έντασης Ισραήλ-Ιράν , χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσο τη Χαμάς. Τουρκικές πηγές ασφαλείας αποκάλυψαν  ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς τηλεφώνησε στον διευθυντή της MIT Ιμπραήμ  Καλίν  και του ζήτησε να μεταφέρει ένα μήνυμα στη Χαμάς.

Μετά την επίθεση του Ιράν στις 13 Απριλίου, η Άγκυρα φέρεται να κατέβαλε διπλωματικές προσπάθειες για να εμποδίσει το Ισραήλ να εξαπλώσει τον πόλεμο της Γάζας στην περιοχή . Στις 17 Απριλίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πήγε στο Κατάρ και συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Yetkinreport, ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν θα δεχθεί τον Χανίγιε στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 20 Απριλίου. «Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης δυνατό να υποθέσουμε ότι η διαδικασία μετάβασης του Χανίγιε στην Τουρκία είναι σε γνώση των ΗΠΑ μέσω μυστικής διπλωματίας και των Υπηρεσιών Πληροφοριών.

Όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή live λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr