Skip to main content

Ιράν: Το αιχμηρό δώρο γενεθλίων του Ισραήλ στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Τι εκτιμούν αναλυτές

Φωτ. αρχείου: Reuters TV via REUTERS
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν του Ιράν. Φωτ. αρχείου: Reuters TV via REUTERS

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη επίσημα το χτύπημα, αναλυτές εκτιμούν ότι το μήνυμα το οποίο στέλνει, είναι ότι θα μπορούσε να επιτεθεί βαθιά εντός του ιρανικού εδάφους

Η αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση εναντίον του Ιράν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή, ήταν ένα αιχμηρό δώρο γενεθλίων για τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος γίνεται 85 ετών σήμερα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι πολίτες του Ισραήλ προετοιμαζόταν για την έναρξη των εορτών του Πάσχα. Τώρα θα περιμένουν να δουν εάν, πότε και πώς το Ιράν θα αποφασίσει να αντεπιτεθεί.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου, σήμερα το πρωί οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ ήταν γεμάτοι κόσμο, επικρατούσε ωστόσο και μια σχετική ηρεμία.

Αλί Χαμενεΐ : Ο «Πρίγκιπας του σκότους» κινδυνεύει στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ

Οι εκτιμήσεις αναλυτών

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, εάν πρόκειται για περιορισμένο χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο -όπως μια αεροπορική βάση ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων- τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια μικρότερη κλιμάκωση από ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι.

Οποιοδήποτε χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας, εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, που ενδεχομένως θα είχε σαν αποτέλεσμα θανάτους αμάχων, θα θεωρείτο πολύ πιο επιθετικό.

Ιράν: «Δεν έχουμε σχέδιο για άμεσα αντίποινα», λέει αξιωματούχος

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη επίσημα το χτύπημα, αναλυτές εκτιμούν ότι το μήνυμα το οποίο στέλνει, είναι ότι θα μπορούσε να επιτεθεί βαθιά εντός του ιρανικού εδάφους.

Ο Jonathan Conricus, πρώην εκπρόσωπος του ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το Ιράν επιδιώκει να επιστρέψει στη σκιά και υποβαθμίζει το ισραηλινό χτύπημα στη στρατηγική πόλη Ισφαχάν, αλλά νομίζω ότι έχουν πάρει το μήνυμα: το Ισραήλ μπορεί να διεισδύσει στην ιρανική άμυνα και χτυπήσει όπου θέλει».

Ωστόσο, ορισμένοι στην κυβέρνηση του Ισραήλ, μεταξύ τους ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, εμφανίστηκαν λιγότερο εντυπωσιασμένοι από το χτύπημα, σύμφωνα με το BBC.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ – Ιράν: Η «προσεκτικά διαμορφωμένη χορογραφία» στη Μέση Ανατολή