Skip to main content

Άλμα σε πετρέλαιο και χρυσό μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

REUTERS/Angus Mordant

Έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν αντιδράσει με αξιοσημείωτη ψυχραιμία

Ό,τι δεν είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στις αγορές μετά την απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 drones και πυραύλους και τα σενάρια τρόμου για περιφερειακό ή και παγκόσμιο πόλεμο, φαίνεται να το βλέπουμε τώρα. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν το ρίσκο και στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια και οι τιμές ενέργειας παίρνουν φωτιά.

Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και χρυσού επιδόθηκαν σε ράλι, στον απόηχο της είδησης ότι ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν.

Την είδηση επιβεβαίωσαν στο CBS Αμερικανοί αξιωματούχοι, την ώρα που ιρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για απόκρουση μίνι – drones.

Στις αγορές της Ασίας η τιμή του μπρεντ κατέγραψε άνοδο έως και 4,2% σπάζοντας έτσι το φράγμα των 90 δολαρίων το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ήταν σε τροχιά πτώσης. Στις 10:15 ώρα Ελλάδος – με την Τεχεράνη να υποβαθμίζει την επίθεση και να επικρατεί μία σχετική ηρεμία – τα κέρδη του πετρελαίου είχαν περιοριστεί κοντά στο 1,5%. 

Σε απογείωση ο χρυσός

Η τιμή του χρυσού προσεγγίζει νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά.

Ο χρυσός λειτουργεί παραδοσιακά ως καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας και κρίσης. Οι γεωπολιτικές εντάσεις των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει το πολύτιμο μέταλλο σε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Πλέον ακόμη και το φράγμα των 3.000 δολαρίων δεν φαίνεται απροσπέλαστο.

Κοκκινίζουν τα ταμπλό των χρηματιστηρίων

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Τόκιο, Χονγκ Κονγκ και Σεούλ βρίσκονται σε τροχιά πτώσης. Οι επενδυτές είχαν επιδείξει αξιοσημείωτη ψυχραιμία τις προηγούμενες ημέρες.

Μένει να φανεί πόσο ισχυρός και κυρίως τι διάρκεια θα έχει ο αντίκτυπος από την αντεπίθεση του Ισραήλ. Τα futures δείχνουν ότι και οι ευρωπαϊκές αγορές θα ανοίξουν σε λίγες ώρες στο κόκκινο.

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το liveblog του Naftemporiki.gr