Skip to main content

Ε.Ε.: Είμαστε στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή

EPA/IRANIAN ARMY HANDOUT

«Δεν θέλω να υπερβάλλω, αλλά βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου» είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του Ιράν μετά την επίθεσή του στο Ισραήλ προανήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε ότι «δεν θέλω να υπερβάλλω, αλλά βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου, ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, που θα προκαλέσει σοκ στον υπόλοιπο κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη».

Κυρώσεις κατά Ιράν

Την Τετάρτη, οι ηγέτες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, βάζοντας στο στόχαστρο τις παραδόσεις drones και πυραύλων στη Γάζα, την Υεμένη και τον Λίβανο.

Πώς το Ιράν χάρισε τη νίκη στον Νετανιάχου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ζητώντας να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και καλώντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Στα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χθες Τετάρτη αργά το βράδυ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Ε.Ε. θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε βάρος του Ιράν.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ-Ζητεί να αποφευχθεί κλιμάκωση

«Πάγωσε» τα σχέδια για αντίποινα ο Νετανιάχου, μετά το τηλεφώνημα με Μπάιντεν

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε –για την ώρα- να μην προχωρήσει σε πλήγματα κατά του Ιράν, αν και «εξέτασε το ενδεχόμενο», σύμφωνα με ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε ωστόσο χθες πως η χώρα του έχει δικαίωμα να «προστατευθεί», παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που επιδιώκει να αποτρέψει ισραηλινή ανταπόδοση στο ιρανικό έδαφος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν: «Πάγωσε» τα σχέδια για αντίποινα ο Νετανιάχου, μετά το τηλεφώνημα με Μπάιντεν