Skip to main content

Νετανιάχου: «Πόρτα» στις προτροπές Κάμερον-Μπέρμποκ για «συνετές αποφάσεις» – «Εμείς θα αποφασίσουμε»

REUTERS/Ronen Zvulun

Τόσο η Γερμανία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησαν ότι άμεσες εχθροπραξίες με το Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Το Ισραήλ θα λάβει τις δικές του αποφάσεις και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία του, ακόμη και αν αυτό είναι αντίθετο με τις συμβουλές των συμμάχων του» δεσμεύτηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από τις συναντήσεις του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ πραγματοποίησαν επίσκεψη-αστραπή στην χώρα, προτού συνεχίσουν για το Κάπρι, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των G7.

Τόσο η Γερμανία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση, προειδοποιώντας ότι άμεσες εχθροπραξίες με το Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη δεν μπορεί να επιτίθεται χωρίς να έχει επιπτώσεις.

«Κάθε είδους προτάσεις και συμβουλές»

Όπως είπε ο Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο και οι δύο είχαν «κάθε είδους προτάσεις και συμβουλές» και πως, αν και τις εκτιμά, «θα λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του”.

Νωρίτερα, με δηλώσεις του στον Τύπο, ο Κάμερον αφού αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις, ανέφερε πως είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αντίποινα κατά της Τεχεράνης, ελπίζει όμως ότι θα πραγματοποιηθούν «με τρόπο έξυπνο, σκληρό αλλά επίσης με όσο το δυνατόν μικρότερη κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης».

Η Μπέρμποκ από την πλευρά της ήταν πιο κατηγορηματική ως προς την αντίθεσή της στο σχέδιο του Ισραήλ να ανταποδώσει το χτύπημα στο Ιράν, αλλά τόνισε ότι, παρ’ όλα αυτά, η χώρα της παραμένει πλήρως αλληλέγγυα με το Ισραήλ.

«Δεν πρέπει να αφεθεί κανένα περιθώριο στο Ιράν και στους πληρεξουσίους του, όπως η Χεζμπολάχ ή οι Χούθις, να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε η κ. Μπερμποκ.

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό