Skip to main content

Σκληρά αντίποινα στο Ιράν από την πρώτη στιγμή ήθελε ο Γκαντζ – Πώς μπήκε ταφόπλακα στην πρόταση άμεσης αντεπίθεσης

srael Defense Forces/Handout via REUTERS

Στην ιδέα αντιτάχθηκαν ο υπουργός Άμυνας και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) - Ο ρόλος των ΗΠΑ

Μετά από αρκετές ώρες συζήτησης, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς και πότε θα απαντήσει στην επίθεση με πυραύλους και drone του Ιράν, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Οι Ισραηλινοί υπουργοί ανέστειλαν τις συζητήσεις τους χωρίς απόφαση, μετέδωσε και το Channel 12 News, προσθέτοντας ότι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου, χωρίς να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος.

Το όχι του υπουργού Άμυνας και του Στρατού στα άμεσα αντίποινα

Σύμφωνα με πολλές αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ και ακόμη ένα στέλεχος του κόμματος της Εθνικής Ενότητας, ο Γκάντι Άινσκοτ, παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, είχαν προτείνει να αρχίσει η αντεπίθεση στο Ιράν από χθες το βράδυ. Σε αυτή την πρόταση αντιτάχθηκε σθεναρά ο Υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού (IDF).

Στη συνέχεια, όταν η επιτυχία των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ ήταν εμφανής και ήταν σαφές ότι η ιρανική επίθεση είχε προκαλέσει μικρή ζημιά, αλλά και αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μπήκε ταφόπλακα στην ιδέα μιας άμεσης ισραηλινής απάντησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα έχουν την όποια συμμετοχή σε πιθανά ισραηλινά αντίποινα, αφού θέλουν αποκλιμάκωση.

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν

Ασαφής η στάση του Νετανιάχου

Η στάση του ίδιου του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις συζητήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη φύση μιας ισραηλινής απάντησης δεν είναι σαφής, αναφέρουν οι Times of Israel.

Εν τω μεταξύ σε ένα ρεπορτάζ, στο οποίο δεν γίνεται αναφορά σε πηγές, το Channel 12 ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν προσπάθησαν να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση, αλλά ότι είπαν στο Ισραήλ ότι πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων.

Το Channel 12 ισχυρίζεται περαιτέρω ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξακριβώσει εάν, σε αντάλλαγμα για αυτοσυγκράτηση, μπορεί να επιτύχει κάποιου είδους «στρατηγικό σύμφωνο» με τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβει δεσμεύσεις για θέματα όπως το Παλαιστινιακό.