Skip to main content

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Όλα άρχισαν από τη Δαμασκό – Η σημασία της πόλης

Sham FM via REUTERS

Πώς φτάσαμε στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ που κλιμακώνει επικίνδυνα την κατάσταση

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και της Χαμάς, ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυαν επιθέσεις και κατά της Συρίας – βάζοντας πρωτίστως στο στόχαστρο τα αεροδρόμιά της.

Και τούτο γιατί στη Συρία και την πρωτεύουσά της, τη Δαμασκό, δρουν ένοπλες δυνάμεις, που συνδέονται στενά με το Ιράν, χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Η Δαμασκός είναι παγιδευμένη εδώ και πολλά χρόνια τόσο στις πληγές του εμφυλίου πολέμου όσο και σε κάθε κρίση, που μαστίζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι πάντες κοιτούν προς αυτήν και οι πάντες θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους. Η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι στη Δαμασκό υπάρχουν κρίσιμες εγκαταστάσεις για τους «πληρεξουσίους» του Ιράν, «που κρύβει την τρομοκρατική του δράση πίσω από άλλους τρομοκράτες». 

Η κίνηση που άναψε το φιτίλι

Όταν λοιπόν ήρθε το πλήγμα στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, πολλοί φοβήθηκαν ότι θα είναι η κίνηση που θα ανάψει το φιτίλι για να εξαπλωθεί η φωτιά του πολέμου σε όλη την περιοχή.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε άμεσα ότι θα εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ ως αντίποινα στο ισραηλινό πλήγμα. Τελικά η επίθεσή της άρχισε αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Ας θυμηθούμε όμως πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση στη Δαμασκό:

  • Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας δήλωσε ότι ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν το κτίριο του ιρανικού προξενείου, το οποίο βρισκόταν σε αυτοκινητόδρομο στη δυτική συνοικία Mezzeh της Δαμασκού, από την κατεύθυνση των κατεχόμενων Υψωμάτων Γκολάν.
  • Η συριακή αεράμυνα κατέρριψε μερικούς από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν, αλλά άλλοι βρήκαν τον στόχο τους και «κατέστρεψαν ολόκληρο το κτίριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όλους όσους βρίσκονταν μέσα».
  • Από το πλήγμα έπεσαν νεκροί 7 αξιωματικοί των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων διοικητών Mohammad Reza Zahedi και Mohammad Hadi Haji-Rahimi.
  • Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την επίθεση, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης.
  • Ωστόσο, το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει ότι πραγματοποίησε εκατοντάδες χτυπήματα τα τελευταία χρόνια σε στόχους στη Συρία που, όπως λέει, συνδέονται με το Ιράν.
  • Τα ισραηλινά πλήγματα σε συριακό έδαφος φέρεται να έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, ως απάντηση στις διασυνοριακές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στον Λίβανο και τη Συρία.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι καταδικάζει σθεναρά αυτό που αποκάλεσε «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», στην οποία «σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι».
  • Μένει να φανεί ποια θα είναι στο εξής η εμπλοκή της Συρίας στην όποια επέκταση του πολέμου.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr