Skip to main content

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Τα ιρανικά drones αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ εντός των επομένων ωρών

Επίθεση με drones κατά του Ισραήλ ξεκίνησε το Ιράν αργά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τα drones αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ εντός των επομένων ωρών – ενδεχομένως στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV.

Ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την είσοδο των drones στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας πλήγματα με drones κατά στόχων στο Ισραήλ, μετέδωσε το ιρανικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV επικαλούμενο ιρανικές πηγές.

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με drones κατά του Ισραήλ, επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος, με τις ΗΠΑ να διαμηνύουν ότι θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά αυτών των απειλών από την Τεχεράνη.

Κατά το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV, δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ. Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV ότι τα drones φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Δεκάδες drones εθεάθησαν να πετούν με κατεύθυνση από το Ιράν και επάνω από το Ιράκ προς το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters ιρακινές πηγές ασφαλείας. Drones με κατεύθυνση το Ισραήλ πέρασαν επάνω από την επαρχία Σουλεϊμανίγια του Ιράκ, κατά τις ίδιες πηγές.

https://twitter.com/AFP/status/1779241952560509113

Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το βράδυ του Σαββάτου δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για κάθε σενάριο, τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση. Προειδοποίησε, δε, πως «όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς», προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή».

Το αεροπλάνο του πρωθυπουργού απογειώθηκε από το Ισραήλ, ωστόσο ο Νετανιάχου παραμένει στη χώρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ισραήλ: Σε ύψιστο συναγερμό ο στρατός – Ματαιώνονται σχολικές εκδρομές και εκδηλώσεις

Το απόγευμα του Σαββάτου είχε γίνει γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονταν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είχε ανακοινώσει τη ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες. Είπε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στον αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή. Ο Γκάλαντ επεσήμανε ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας, ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Κλείνει τον εναέριο χώρο του το Ισραήλ

Το Ισραήλ κλείνει τον εναέριο χώρο του από τις 00.30, ανακοίνωσαν οι αεροπορικές αρχές.

Κλείνουν τον εναέριο χώρο τους Ιορδανία – Ιράκ

Το Ιράκ επίσης έκλεισε τον εναέριο χώρο του και διέκοψε κάθε εναέρια κυκλοφορία, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.

Τον εναέριο χώρο της κλείνει και η Ιορδανία, η οποία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλούμενης επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone ή αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, δήλωσαν δύο ιορδανικές πηγές ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

Μπάιντεν: Επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον, διακόπτοντας την επίσκεψή του στο Ντελαγουέρ.

Ο κ. Μπάιντεν πρόκειται να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Λευκός Οίκος προς Ιράν: Απελευθερώστε το πλοίο

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Ορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον και πρόσθεσε: «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Στενά Ορμούζ: 25 άτομα στο πλοίο που κατελήφθη – Προειδοποίηση Ισραήλ προς Ιράν

Συνολικά 25 άτομα πλήρωμα επιβαίνουν στο πλοίο που κατέλαβε το Ιράν κοντά στα Στενά του Ορμούζ, ανακοίνωσε η ιταλο-ελβετική ναυτιλιακή εταιρία MSC.

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.