Skip to main content

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Ο. Τζ. Σίμπσον – Η «δίκη του αιώνα» που συγκλόνισε την Αμερική

REUTERS/Isaac Brekken/Pool (UNITED STATES)/File Photo

Μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο

Ο πρώην σούπερ σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου ο Ο.Τζ. Σίμπσον, η δίκη του οποίου για διπλή ανθρωποκτονία το 1995 κέντρισε το ενδιαφέρον των Αμερικανών, πριν τελικά ο ίδιος αθωωθεί, πέθανε σε ηλικία 76 ετών σύμφωνα με την οικογένειά του.

«Στις 10 Απριλίου, ο πατέρας μας, Όρενθολ Τζέιμς Σίμπσον, πέθανε μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Πέθανε περιτριγυρισμένος από τα παιδιά και τα εγγόνια του», έγραψε στο X η οικογένεια του άνδρα που θεωρούνταν ένας από τους πρώτους μαύρους σούπερ σταρ στις ΗΠΑ.

Πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου NFL και έπειτα ηθοποιός, ο Ο.Τζ. Σίμπσον κρίθηκε αθώος για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και ενός φίλου της στο Λος Άντζελες το 1995, μετά τη «δίκη του αιώνα», που είχε μεγάλη προβολή και ήταν φορτισμένη λόγω του ρατσιστικού χαρακτήρα που πήρε η υπόθεση.

Οι δικαστικές ακροάσεις της υπόθεσης καθήλωναν τη χώρα και η ετυμηγορία που αθώωσε τον Σίμπσον συνεχίζει να προκαλεί διαμάχες, σχεδόν 30 χρόνια αργότερα.

Τον Μάιο του 2023, ο Σίμπσον δημοσίευσε ένα βίντεο στο X, γνωστό τότε ως Twitter, αποκαλύπτοντας ότι πρόσφατα ” έπαθε καρκίνο” και “έπρεπε να κάνει όλη τη χημειοθεραπεία”. Πρόσθεσε: “Φαίνεται ότι τον νίκησα”. Ο Simpson δεν διευκρίνισε τη φύση του καρκίνου.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2024, ένας τηλεοπτικός σταθμός του Λας Βέγκας ανέφερε ότι ο Σίμπσον, τότε 76 ετών, υποβαλλόταν και πάλι σε θεραπεία για έναν απροσδιόριστο καρκίνο. Ο ίδιος ο Σίμπσον δημοσίευσε ένα βίντεο στο X εκείνη την ημέρα, διαψεύδοντας τις φήμες ότι βρισκόταν σε κέντρο νοσηλείας, αν και δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε διαφορετικά τις αναφορές ότι ήταν άρρωστος.

Δύο ημέρες αργότερα, σε ένα άλλο βίντεο ενημέρωσης στο X, ο Σίμπσον ευχαρίστησε εκείνους τους ανθρώπους που, όπως είπε, τον είχαν προσεγγίσει, προσθέτοντας: “Η υγεία μου είναι καλή. Θέλω να πω, προφανώς αντιμετωπίζω κάποια θέματα, αλλά νομίζω ότι τα έχω ξεπεράσει σχεδόν όλα”.

«Η δίκη του αιώνα»

Η δίκη του 1995 για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του OJ Simpson, Nicole Simpson Brown και του φίλου της Ron Goldman συγκλόνισε την Αμερική. Από την αρχή της δίκης, ο OJ Simpson δήλωσε “απολύτως 100% αθώος”.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Σίμπσον δολοφόνησε την Μπράουν σε μια κρίση ζήλιας, χρησιμοποιώντας αίμα, τρίχες και ίνες ως αποδεικτικά στοιχεία για να προσπαθήσει να τον συνδέσει με το έγκλημα. Η νομική ομάδα του Σίμπσον υποστήριξε ότι ο αθλητής-σταρ παγιδεύτηκε από τη ρατσιστική λευκή αστυνομία. Η δίκη προκάλεσε αίσθηση στην Αμερική – ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον φέρεται να έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά του στο Οβάλ Γραφείο για να παρακολουθήσει τη διαδικασία στην τηλεόραση.

REUTERS/Sam Mircovich/Files/File Photo

Μια αξιομνημόνευτη στιγμή ήρθε όταν η πολιτική αγωγή ζήτησε από τον Σίμπσον να φορέσει ένα αιματοβαμμένο γάντι που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος. Ήλπιζαν ότι θα ταίριαζε τέλεια και θα αποδείκνυε την ενοχή του. Ο Σίμπσον δεν μπόρεσε να βάλει το γάντι πάνω από τις αρθρώσεις του. “Αν δεν ταιριάζει, πρέπει να τον αθωώσετε”, είπε ο δικηγόρος του Τζόνι Κόχραν στους ενόρκους στην τελική του αγόρευση.

Ο Σίμπσον κρίθηκε τελικά  αθώος. Χαιρέτησε τους ενόρκους και είπε “ευχαριστώ” όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία. Τρία χρόνια αργότερα, ωστόσο, κρίθηκε υπεύθυνος για τους θανάτους σε αστική αγωγή που κατέθεσαν οι οικογένειες των Μπράουν και Γκόλντμαν.

REUTERS/Myung J. Chun/Pool/File Photo

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC