Skip to main content

Ημέρα με 26 ώρες; Η βορειότερη περιφέρεια της Νορβηγίας θέλει να το εφαρμόσει

Η δήμαρχος μιας πόλης προωθεί αυτό το παράξενο σχέδιο

Η βορειότερη περιφέρεια της Νορβηγίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της χορηγήσει άδεια για την καθιέρωση ζώνης ώρας με 26ωρες ημέρες.

Το παράξενο αυτό σχέδιο, το οποίο προωθείται από την δήμαρχο μια τοπικής πόλης στον Αρκτικό Κύκλο, κοντά στα ρωσικά σύνορα, αποσκοπεί στην τόνωση των τοπικών αξιών, στην αύξηση του οικογενειακού χρόνου και στην προσέλκυση νέων κατοίκων στην περιοχή.

Όλες αυτές οι ιδέες ακούγονται ωραίες, αλλά στην πράξη, οι λεπτομέρειες παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση ασαφείς, σημειώνει το Politico σε δημοσίευμά του.

Στην επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – η οποία επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει το αίτημα – η περιοχή ζητά από το όργανο της ΕΕ να δώσει εντολή στις νορβηγικές αρχές να εγκρίνουν τη δημιουργία μιας ζώνης ώρας με 26ωρες ημέρες αντί για 24ωρες.

Πώς θα λειτουργούσαν οι νέες ζώνες ώρας στην πράξη;

Η Wenche Pedersen, η δήμαρχος του Vadsø που συνέταξε την επιστολή, δεν είναι σίγουρη.

“Δεν το έχουμε σκεφτεί πολύ αυτό” δήλωσε. “Το ρολόι θα πάει από το 12 στο 13… και πρέπει να δούμε πώς θα πάει αυτό. Δεν νομίζω ότι θα πουν ναι, οπότε δεν έχουμε σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες”.

Σύμφωνα με την Pedersen, η περιοχή αγωνίζεται να προσελκύσει νέους κατοίκους. Αλλά η δήμαρχος ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει, προβάλλοντας τις μοναδικές αξίες της περιοχής.

“Μέσω του σχεδίου μας “MOREtime”, στοχεύουμε να γιορτάσουμε και να προωθήσουμε αυτόν τον μοναδικό τρόπο ζωής, προσφέροντας στα άτομα την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο ασχολούμενοι με δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι, την εκμάθηση νέων γλωσσών ή απλά να είναι με τους αγαπημένους τους”, ανέφερε η Vadsø σε επιστολή της.

Με την επιμήκυνση της διάρκειας των ημερών, η Pedersen ελπίζει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα εμπνευστούν για να μετακομίσουν στην απομακρυσμένη περιοχή. Η διασφάλιση της κατοίκησης της περιοχής είναι “πιο σημαντική από ποτέ” υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πρόσθεσε η Pedersen.

“Μας αρέσει ο τρόπος ζωής μας και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ συναρπαστικό, ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά”, δήλωσε η δήμαρχος. “Νομίζω ότι είναι μια πιο ήρεμη και καλύτερη καθημερινή ζωή από ό,τι για παράδειγμα σε μια μεγάλη πόλη”.

Θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα;

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά η χώρα αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Ενώ μια οδηγία της ΕΕ ρυθμίζει τις συμφωνίες για τη θερινή ώρα, το αν έχει αρμοδιότητα για τη δημιουργία ξεχωριστών ζωνών ώρας είναι ένα άλλο ερώτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής, οι ζώνες ώρας είναι θέμα των ίδιων των χωρών, οπότε είναι απίθανο η ΕΕ να μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα της περιοχής.

Παρ’ όλα αυτά, η Pedersen ελπίζει τουλάχιστον να διαδώσει τη μοναδικότητα της βόρειας Νορβηγίας.