Skip to main content

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ευρωπαίοι στην «κούρσα» δημιουργίας δικών τους chatbots

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Προσπάθεια να σταματήσουν την αμερικανική τεχνολογία από το να «καταβροχθίσει» τις οικονομίες, τον πολιτισμό και τις γλώσσες τους

Οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται να δημιουργήσουν τα δικά τους chatbots τεχνητής νοημοσύνης για να σταματήσουν την αμερικανική τεχνολογία από το να «καταβροχθίσει» τις οικονομίες, τον πολιτισμό και ακόμη και τις γλώσσες τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, Από τη Μαδρίτη έως τη Σόφια, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει και υποστηρίξει μια πληθώρα πρωτοβουλιών με στόχο τη δημιουργία chatbots που να μιλούν πραγματικά άπταιστα τις τοπικές γλώσσες.

Η πιο πρόσφατη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτεί εργαλεία όπως το δημοφιλές chatbot ChatGPT βασίζεται σε μοντέλα μεγάλης γλώσσας ή LLMs – συστήματα ικανά για συνομιλίες που μοιάζουν τρομακτικά με τις ανθρώπινες.

Η γλώσσα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των καινοτομιών και η ΕΕ  θέλει η αναπτυσσόμενη τεχνολογία να ταιριάζει με το δικό της πολιτιστικό περιεχόμενο και τις ιδιαιτερότητές της.

«Δεν θέλουμε να αρκεστούμε μόνο στα αγγλικά … Προχωρώντας μπροστά, δεν θέλουμε η γλώσσα μας να αποδυναμωθεί από αλγόριθμους και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μαίρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται του σημερινού κύματος καινοτομιών.

Η χώρα διαθέτει τον κατασκευαστή του ChatGPT OpenAI – και τον μεγάλο χρηματοδότη του, τη Microsoft – και τη Google με το μοντέλο Gemini.

Η Anthropic, η Meta και η xAI του Έλον Μασκ βρίσκονται επίσης στην κούρσα για την κατασκευή κορυφαίων μοντέλων.

Η ταχύτητα της αμερικανικής βιομηχανίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Επιπλέον, φοβούνται μια επανάληψη της κυριαρχίας που είχαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην εποχή των κοινωνικών μέσων και του Web 2.0.