Skip to main content

ΗΠΑ: 138 εκατ. δολάρια σε εξοπλισμό αεράμυνας για την Ουκρανία

REUTERS/Michael A. McCoy

Ακόμα μπλοκαρισμένα από το Κογκρέσο τα 60 δισ. του Μπάιντεν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την «επείγουσα» πώληση εξοπλισμού αεράμυνας ύψους 138 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα, και ενώ ακόμη το πακέτο 60 δισ. του Μπάιντεν παραμένει «κολλημένο» από το Κογκρέσο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαπίστωσε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη που απαιτεί την άμεση πώληση» εξοπλισμού, υπηρεσιών και εκπαίδευσης για το πυραυλικό σύστημα Hawk Phase III από την RTX Corp, ανακοίνωσε το υπουργείο την Τρίτη.

Μετά από μια αποτυχημένη επίθεση πέρυσι, ο στρατός της Ουκρανίας αγωνίζεται με συρρικνούμενα αποθέματα όπλων ενάντια στις αναζωογονημένες ρωσικές δυνάμεις που βοηθούνται από μια ανανεωμένη αμυντική βιομηχανική βάση, η οποία, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, έχει ενισχυθεί από την Κίνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ και σε άλλα δυτικά κράτη για συστήματα αεράμυνας, καθώς οι πόλεις της χώρας του υφίστανται επανειλημμένες αεροπορικές επιθέσεις από τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να ψηφιστεί το νέο  πακέτο χρηματοδότησης που θα έστελνε βοήθεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, αλλά ο Ρεπουμπλικάνος από τη Λουιζιάνα, υπό την πίεση σκληροπυρηνικών συντηρητικών, έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να το πράξει. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων πωλήσεων, για να λάβουν τα όπλα που χρειάζονται επειγόντως η Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον μεταβίβασε στην Ουκρανία κατασχεθέντα ιρανικά όπλα