Skip to main content

Ισραήλ: Ο στρατός αποσύρθηκε για να προετοιμάσει επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και στη Ράφα

REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo

Τι δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ

Μετά την απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων σήμερα από τη Γάζα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι «το έπραξαν για να προετοιμασθούν για μελλοντικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και στη νότια πόλη του θύλακα, τη Ράφα».

Όπως δήλωσε σε συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους, «οι δυνάμεις εξέρχονται και προετοιμάζονται για τις επόμενες αποστολές τους, βλέπουμε παραδείγματα τέτοιων αποστολών στην επιχείρηση στο Σίφα, και επίσης στην ερχόμενη αποστολή τους στην περιοχή της Ράφα».

Το Ισραήλ αποσύρει τα χερσαία στρατεύματα από το νότιο τμήμα

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός απέσυρε σχεδόν όλες τις χερσαίες δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πλην μιας ταξιαρχίας.

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ αποσύρει τα χερσαία στρατεύματα από το νότιο τμήμα

Επιπλέον ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε μια «νέα φάση» στην προετοιμασία του για «πόλεμο» στα σύνορα με το Λίβανο, όπου εντείνονται οι ανταλλαγές φονικών πυρών με τη Χεζμπολάχ.

Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Προετοιμασία για τη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση», την οποία δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του, ο στρατός αναφέρει πως «τις τελευταίες ημέρες ολοκλήρωσε μια νέα φάση στην προετοιμασία της βόρειας διοίκησης του πολέμου».

«Ο στρατός είναι έτσι σε θέση να καλέσει και να εξοπλίσει όλους τους απαραίτητους στρατιώτες»

Αυτά τα μέτρα επιμελητείας «επιτρέπουν την άμεση επιστράτευση δυνάμεων εφεδρείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την άφιξή τους στη γραμμή του μετώπου σε σύντομο χρονικό διάστημα με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη μάχη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η διοίκηση, διευκρινίζει ο στρατός, είναι έτσι σε θέση «να καλέσει και να εξοπλίσει όλους τους απαραίτητους στρατιώτες μέσα σε διάστημα μερικών ωρών και να τους μεταφέρει στη γραμμή του μετώπου για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις».

Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανταλλαγές πυρών σημειώνονται καθημερινά ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη φιλοϊρανική λιβανική Χεζμπολάχ, η οποία λέει ότι υποστηρίζει το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

Ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν σήμερα τα χαράματα στον ανατολικό Λίβανο, όπου έχει θέσεις η Χεζμποιλάχ, ανακοίνωσε πηγή που πρόσκειται σ’ αυτό τον φιλοϊρανικό σχηματισμό, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έδρασε σε αντίποινα αφού ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του καταρρίφθηκε στο λιβανικό έδαφος.

Τουλάχιστον 359 άνθρωποι, κυρίως μαχητές της Χεζμπλάχ, αλλά μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 70 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις διασυνοριακές συγκρούσεις στο Λίβανο εδώ και σχεδόν έξι μήνες και 18 άνθρωποι στο Ισραήλ, δέκα στρατιώτες και οκτώ άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ