Skip to main content

Νορβηγία: Διπλασιάζει τις αμυντικές της δαπάνες για τα επόμενα 12 χρόνια

Στον δρόμο που χάραξαν οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, αλλά και η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Νορβηγία σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν τις αμυντικές της δαπάνες τα επόμενα 12 χρόνια, καθώς προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον και τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

Η σκανδιναβική χώρα θα αυξήσει τις δαπάνες για τον στρατό της κατά 600 δισ. κορώνες (56 δισ.  δολάρια) έως το 2036, ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή η κυβέρνηση της μειοψηφίας της οποίας ηγούνται οι Εργατικοί, παρουσιάζοντας ένα νέο μακροπρόθεσμο αμυντικό σχέδιο που επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ναυτικού και της αεράμυνας.

Το σχέδιο προστίθεται στην εικόνα των απότομα αυξανόμενων στρατιωτικών επενδύσεων σε όλη τη σκανδιναβική περιοχή, η οποία έχει υποστεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές πολιτικής ασφάλειας στην Ευρώπη μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η νορβηγική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιτύχει τον στόχο της των δαπανών ως μέρος της αμυντικής συμμαχίας ήδη το 2024, δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

«Η Νορβηγία είναι ένα έθνος με σημαντικά θαλάσσια συμφέροντα», είπε η κυβέρνηση. «Σε συνδυασμό με την άμεση γειτνίασή μας με τη δύναμη των πυρηνικών υποβρυχίων της Ρωσίας, η διατήρηση της επίγνωσης της κατάστασης στον Βορρά και στον Βόρειο Ατλαντικό είναι υψίστης σημασίας».

Σύμφωνα με το σχέδιο, το μέλος του ΝΑΤΟ θα αγοράσει «τουλάχιστον πέντε νέες φρεγάτες με ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς και τουλάχιστον πέντε νέα υποβρύχια». Θα προμηθευτεί επίσης νέα drones και δορυφόρους επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας και θα ενισχύσει τα επίγεια συστήματα αεράμυνας καθώς και την ικανότητα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: Bloomberg