Skip to main content

Ισραήλ: Βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ζητά ο Μπένι Γκαντζ

REUTERS/Ammar Awad/File Photo

Η παραίτηση Νετανιάχου το αίτημα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ μέχρι τον Σεπτέμβριο ζήτησε ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Νετανιάχου από το εσωτερικό και το εξωτερικό, σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε μια ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έναν χρόνο μετά (την έναρξη) του πολέμου, αν θέλετε», είπε ο Γκαντζ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Ο καθορισμός της ημερομηνίας θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη στρατιωτική προσπάθεια, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στους πολίτες του Ισραήλ ότι σύντομα θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε εμάς», πρόσθεσε.

«Φουντώνουν» οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τους συμμετέχοντες να ζητούν την παραίτηση Νετανιάχου.

Σε αυτές συμμετείχαν και συγγενείς των ομήρων που κρατούνται στην Γάζα.

Η Νουρίτ Στάινφελντ, μια 72χρονη συνταξιούχος, έπλεκε μαζί με άλλες γυναίκες ένα ερυθρόλευκο κασκόλ – κόκκινο για την οργή, άσπρο για την ειρήνη, σύμβολο επίσης της ατέρμονης αναμονής. Ο στόχος τους: να πλέξουν ένα κασκόλ μήκους 70 χιλιομέτρων, όσο απέχει η Κνεσέτ από τη Γάζα.

«Είναι ένας τρόπος για να εκφραστούμε, αυτούς τους δύσκολους καιρούς», εξήγησε η γυναίκα που έχει την αίσθηση ότι «αυτή η χώρα μπορεί να μην υπάρχει για πολύ καιρό, επειδή αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε από το εξωτερικό αλλά κυρίως από το εσωτερικό, με τη μισή χώρα να στηρίζει μια κυβέρνηση που την θεωρώ εγκληματική, διεφθαρμένη».

«Πολλοί από εμάς αισθάνονται σαν όμηροι (…) Και από τις δύο πλευρές, δεν μας ακούν, προτιμούν να αλληλοσκοτώνονται» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters