Skip to main content

Το πασχαλινό μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου: «Η ειρήνη δεν γίνεται ποτέ με όπλα»

REUTERS/Remo Casilli

Ο 87χρονος ποντίφικας τέλεσε την πασχαλινή λειτουργία στο Βατικανό ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, παρά τις ανησυχίες για την υγεία του

Ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε το παραδοσιακό πασχαλινό μήνυμά του για να καλέσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στην επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο 87χρονος ποντίφικας τέλεσε την πασχαλινή λειτουργία στο Βατικανό ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, παρά τις ανησυχίες για την υγεία του.

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, ο Πάπας παρακάλεσε να μην “ενδώσουμε στη λογική των όπλων και του επανεξοπλισμού”. “Η ειρήνη δεν γίνεται ποτέ με όπλα, αλλά με απλωμένα χέρια και ανοιχτές καρδιές”, είπε.

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να ακούσουν τον Πάπα.

REUTERS/Yara Nardi

Καθώς επρόκειτο να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε: “Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζητώ για άλλη μια φορά την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου και την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα.

«Γιατί όλος αυτός ο θάνατος;»

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του πολέμου στους αμάχους, αρχής γενομένης από τα παιδιά, είπε: “Πόσο πόνο βλέπουμε στα μάτια τους! Με αυτά τα μάτια, μας ρωτούν: Γιατί; Γιατί όλος αυτός ο θάνατος; Γιατί όλη αυτή η καταστροφή; Ο πόλεμος είναι πάντα ένας παραλογισμός και μια ήττα”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε επίσης τις χώρες να μην επανεξοπλίζονται και μίλησε για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.

“Ζητώντας τον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, εκφράζω την ελπίδα μου για μια γενική ανταλλαγή όλων των κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Πάπας.

Την Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος μπήκε με τη βοήθεια ενός αναπηρικού αμαξιδίου καθώς χαιρέτησε τους καρδιναλίους που τελούσαν την πασχαλινή λειτουργία.