Skip to main content

Ινδία: Η «επουράνια» έπαυλη και ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης που δεν θα την…χαρεί

Ο φυγάς βασιλιάς της Kingfisher, και το αρχοντικό στον ουρανοξύστη

Αν ήσασταν δισεκατομμυριούχος, πού θα χτίζατε το «αρχοντικό» σας;  Σε μια τοποθεσία δίπλα στην παραλία ή σε ένα τεράστιο εξοχικό κτήμα. Ίσως πάλι να αγοράζατε ένα πανάκριβο ρετιρέ στη Νέα Υόρκη…

Ένας αμφιλεγόμενος Ινδός μεγιστάνας, ανέβασε τις πολυτελείς επαύλεις σε… νέα ύψη. Στα 400 πόδια, για την ακρίβεια. Αλλά ίσως και να μην μπορέσει ποτέ να την χαρεί.

Τοποθετημένη στην κορυφή ενός 33-όροφου πολυτελούς συγκροτήματος διαμερισμάτων στο Bengaluru της Ινδίας, η έπαυλη του επιχειρηματία Vijay Mallya που «ακουμπάει» ουρανό, είναι πάνω από 40.000 τετραγωνικά πόδια με δύο ορόφους, ελικοδρόμιο, καταπράσινους κήπους, πισίνα υπερχείλισης και θέα …360 μοιρών.

Το κτίριο, γνωστό ως Kingfisher Towers – από το όνομα της μπύρα; που παράγει ο Mallya, χτίστηκε σε οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων που κάποτε φιλοξενούσε το πατρικό του σπίτι.

Ο Irfan Razack, πρόεδρος της κατασκευαστικής Prestige Estates Projects δήλωσε στο Business Insider για το έργο: «Ήταν πρόκληση να κατασκευάσουμε την έπαυλη σε έναν τεράστιο ακάλυπτο, σε αυτό το ύψος. Ωστόσο διασφαλίσαμε ότι θα την κατασκευάσουμε ακριβώς όπως την είχαμε σχεδιάσει».

Η αξία του σπιτιού εκτιμάται στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Διέφυγε, αφήνοντας χρέη δισ. δολαρίων

Ο Mallya ήταν γνωστός ως ο «βασιλιάς των καλών εποχών» για τον πλούσιο τρόπο ζωής του, ανέφεραν οι Financial Times, αλλά τον Μάρτιο του 2016, διέφυγε από την Ινδία έχοντας αθετήσει χρέη άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απάτη. Αναζήτησε καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν έφυγε, η ουράνια έπαυλη ήταν ακόμη ημιτελής, ανέφεραν δημοσιεύματα στα ινδικά μέσα ενημέρωσης.

Η «χρυσή» μπύρα

Η Ινδία έχει κάνει πολλές προσπάθειες για την έκδοση του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος έκανε την περιουσία του στον τομέα των αλκοολούχων ποτών με το δημοφιλές εμπορικό σήμα της μπύρας Kingfisher.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, στην Ινδία, η Kingfisher κατέχει μερίδιο αγοράς 36% και έχει επεκτείνει την παρουσία της σε 69 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Νορβηγίας.

Ο  Mallya δοκίμασε επίσης τις δυνάμεις του στην αεροπορική βιομηχανία και στους αγώνες της Formula 1.

Καταφύγιο για Ινδούς μεγιστάνες – φυγάδες η Βρετανία

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανή έκδοση του Mallya στην Ινδία, ο Tom Tugendhat, ο Βρετανός υπουργός κρατικής ασφάλειας, δήλωσε στο Press Trust of India: «Έχουμε και οι δύο χώρες νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Αλλά η βρετανική κυβέρνηση είναι απολύτως σαφής, δεν έχουμε καμία πρόθεση να γίνουμε ένα μέρος όπου μπορούν να κρυφτούν όσοι επιδιώκουν να αποφύγουν τη δικαιοσύνη».

Τον Ιανουάριο, οι Times of India ανέφεραν ότι αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους του Κεντρικού Γραφείου Ερευνών της Ινδίας, της Διεύθυνσης Εκτέλεσης και της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών επρόκειτο να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο για να επισπεύσει την έκδοση ορισμένων από τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες της Ινδίας που είχαν καταφύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο έμπορος αμυντικών ειδών Sanjay Bhandari, ο έμπορος διαμαντιών Nirav Modi και ο Mallya ήταν στη λίστα.

«Πύργος» 27 ορόφων

Ένα άλλο θεαματικό σπίτι που ανήκει στους υπερπλούσιους της Ινδίας είναι ο πύργος Antilia της οικογένειας Ambani στη Βομβάη. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Περιλαμβάνει εννέα ανελκυστήρες, κινηματογράφο 50 θέσεων, σπα, γκαράζ 168 θέσεων και τρία ελικοδρόμια.

Η κατοικία των Ambani έχει ύψος 27 ορόφων, αν και τα πολλά διπλά ψηλά ταβάνια της σημαίνουν ότι το ύψος της πλησιάζει περισσότερο σε ένα παραδοσιακό 40όροφο κτίριο.

Η ουράνια έπαυλη στο Bengaluru, ωστόσο, σχεδιάστηκε για τον Ινδό επιχειρηματία Vijay Mallya και είναι εντελώς ανεξάρτητη από τα διαμερίσματα που βρίσκονται από κάτω.

naftemporiki.gr