Skip to main content

Ντόναλντ Τουσκ: Η Ευρώπη απειλείται πραγματικά με πόλεμο – Και είναι ανέτοιμη

Νέα προειδοποίηση από τον Πολωνό πρωθυπουργό για επικείμενο πόλεμο, ειδικά αν η Ουκρανία ηττηθεί

Επιμένει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε «προ- πολεμική περίοδο» και προειδοποιεί πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη Ρωσία, κανείς στη γηραιά ήπειρο δεν θα αισθάνεται ασφαλής.

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πια μία ιδέα του παρελθόντος. Είναι η πραγματικότητα και άρχισε πριν από δύο χρόνια», είπε σε ευρωπαϊκά μέσα. Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω ενός μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία.

Ο Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε πως το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιρρίπτει στην Ουκρανία την ευθύνη για το μακελειό στο Crocus City Hall αποκαλύπτει ότι «προφανώς αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις ολοένα και πιο βίαιες επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία».

Τα επόμενα δύο χρόνια θα κριθούν πολλά

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι τώρα δαπανά το 4% του ΑΕΠ του στην άμυνα και κάθε άλλη χώρα θα έπρεπε να δαπανά το 2% της ΑΕΠ, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμαστεί και ψυχολογικά για την ανάγκη να πολεμήσει για την ασφάλειά της. «Η απειλή του πολέμου για την Ευρώπη είναι πραγματική. Και η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη», τόνισε, εκτιμώντας ότι μέσα στην επόμενη διετία θα κριθούν πολλά.

Αποκάλυψε επίσης ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «πόλεμος» στα ανακοινωθέντα των Συνόδων, καθώς όπως είπε οι πολίτες αισθάνονται να απειλούνται. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση. «Ζούμε στην πιο κρίσιμη περίοδο από τα τέλη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου», υπογράμμισε.

Πηγή: BBC