Skip to main content

Κίνα: Συνάντηση του Σι Τζιπινγκ με Αμερικανούς επιχειρηματίες

«Να εργαστούν ΗΠΑ και Κίνα προς την ίδια κατεύθυνση»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με εκπροσώπους Αμερικανούς επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, τονίζοντας ότι «η επιτυχία της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ευκαιρία και για τις δύο χώρες.

«Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα βελτιώνονται»

«Εφόσον και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως εταίρο με αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία, οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα βελτιώνονται», είπε ο Σι στην αμερικανική αντιπροσωπεία.

Μεταξύ των παριστάμενων Αμερικανών ήταν ο Εβαν Γκρίνμπεργκ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ΗΠΑ-Κίνας, ο Στίβεν Σβάρτσμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Blackstone, ο Κριστιάνο Αμόν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm και ο Γκρέιαμ Αίσον, κοσμήτορας της Σχολής «John F. Kennedy» του Χάρβαρντ.

«Να εργαστούν ΗΠΑ και Κίνα προς την ίδια κατεύθυνση»

Ο Σι προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν με την Κίνα προς την ίδια κατεύθυνση, να δημιουργήσουν μια σωστή στρατηγική αντίληψη και να χειριστούν σωστά, ευαίσθητα ζητήματα για να ενισχύσουν τη δυναμική σταθεροποίησης των διμερών σχέσεων, από τη σημερινή, καθοδική πορεία. «Η κατάσταση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, είτε πρόκειται για αντιπαράθεση είτε για συνεργασία, επηρεάζει την ευημερία των δύο λαών και το μέλλον της ανθρωπότητας», πρόσθερσε.

«Η οικονομία της Κίνας είναι υγιής και βιώσιμη», είπε ο Σι, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν από τους ταχύτερους μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, πέρυσι.

Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι «η Κίνα σχεδιάζει και εφαρμόζει μια σειρά από σημαντικά μέτρα για την πλήρη εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων, την προώθηση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος παγκόσμιας εμβέλειας, που είναι προσανατολισμένο στην αγορά και παρέχει ευρύτερο χώρο ανάπτυξης για διεθνείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών των ΗΠΑ».

Η συνάντηση με τον Σι προτάθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας Chubb, Εβαν Γκρίνμπεργκ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Κινέζος πρόεδρος είχε συναντηθεί με Αμερικανούς επιχειρηματίες στο Σαν Φρανσίσκο, τονίζοντας ότι η Κίνα είναι έτοιμη να γίνει εταίρος και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασίας για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.