Skip to main content

Στις 9 Μάϊου η συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν – Η «βαριά» ατζέντα

Leon Neal/Pool via REUTERS

Η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου επί της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου, στην πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε ένα θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου, μετά την τελευταία τους -προσωπική- συνάντηση τον περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Παρότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ πέρασαν από διάφορες διακυμάνσεις, οι διπλωματικοί δεσμοί παραμένουν ισχυροί και οι δύο ηγέτες μιλούσαν περιστασιακά ο ένας στον άλλο μέσω τηλεφώνου.

Σημαντικό ρόλο για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έπαιξε και η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η «βαριά» ατζέντα

Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν όπως η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η αμυντική συνεργασία καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν θα επαναλάβει την έκκληση της Τουρκίας για τον τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραήλ που θα βασίζεται αποκλειστικά στη λύση των δύο κρατών.

Τα F-16 στο επίκεντρο

Μεταξύ άλλων θεμάτων οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς και τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών που έχει ήδη αγοράσει η Τουρκία.

Στις 27 Ιανουαρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ενέκρινε την επικείμενη πώληση αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκική Δημοκρατία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων (718,16 δισεκατομμύρια TL), αφού η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, τον Οκτώβριο του 2021, ζήτησε 40 νέα αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ για να αναβαθμίσει τα εναπομείναντα F-16 στο επίπεδο Block 70.

Επιπλέον, συμμετείχε στο πρόγραμμα F-35 πριν ανασταλεί η συμμετοχή της λόγω διαφωνίας για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-500, αφού οι προσπάθειές της να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot απορρίφθηκαν.

Ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης φάνηκε πρόσφατα να ανοίγει την πόρτα στην πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, εάν επιλυθεί η διαφορά.

Συζητήσεις για το PKK

Τέλος, οι συνομιλίες του Ερντογάν θα επικεντρωθούν επίσης στην απογοήτευση της Τουρκίας για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG, το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.