Skip to main content

Ουγγαρία: Μεγάλη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Όρμπαν στη Βουδαπέστη

REUTERS/Bernadett Szabo

Η διαδήλωση οργανώθηκε με αφορμή τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για δωροδοκία και διαφθορά εις βάρος μελών της κυβέρνησης

Μαζική διαδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 26/3 στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, κατά του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και της κυβέρνησής του.

Η διαδήλωση οργανώθηκε με αφορμή τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για δωροδοκία και διαφθορά εις βάρος μελών της κυβέρνησης.

Οι καταγγελίες για διαφθορά

Χαρακτηρίζοντας «αρχηγό του κράτους μαφίας» τον Όρμπαν, ο Πέτερ Μαγιάρ, πρώην σύζυγος της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Γιούντιτ Βάργκα, απηύθυνε κάλεσμα για τη διαδήλωση. Ο Μαγιάρ έχει δημοσιοποιήσει μια υποκλαπείσα ιδιωτική συνομιλία με την πρώην σύζυγό του, η οποία φέρεται να αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Όρμπαν επιχείρησε να συγκαλύψει την ανάμειξη του Αντάλ Ρόγκαν, υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, σε υπόθεση διαφθοράς.

Το γραφείο του εισαγγελέα ερευνά την υπόθεση διαφθοράς από το 2021. Ένας γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης όταν ήταν υπουργός η Βάργκα, φέρεται ότι δωροδοκήθηκε με μεγάλα ποσά.

Η Βάργκα θεωρείται στενή πολιτική σύμμαχος του Όρμπαν. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Παραιτήθηκε προκειμένου να ηγηθεί της λίστας του κόμματος του Όρμπαν, Fidesz, στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο, στις αρχές του χρόνου παραιτήθηκε από τη βουλευτική της ιδιότητα στον απόηχο ενός σκανδάλου παιδεραστίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA