Skip to main content

Οι 15χρονοι ήρωες της Μόσχας: Πώς έσωσαν εκατοντάδες από το μακελειό στο Crocus City Hall (βίντεο)

O 15χρονος Ισλάμ Καλίλοφ /Fox News

Ήταν υπάλληλοι στο βεστιάριο και είχαν εξοικείωση με τον χώρο. Οδήγησαν έτσι πάνω από 100 άτομα στη σωτηρία

Ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι δυνάμεις ασφαλείας, που απουσίαζαν από το Crocus City Hall την ώρα της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης, το έπραξαν απλοί πολίτες.

Οι ρωσικές αρχές είχαν από την πρώτη στιγμή μιλήσει για θεατή της συναυλίας που «εξουδετέρωσε» έναν από τους ενόπλους, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες, ενώ τίμησαν δύο εφήβους που με απαράμιλλο θάρρος βοήθησαν εκατοντάδες άτομα να διαφύγουν από τον τόπο της κόλασης.

Πρόκειται για τους 15χρονους Ισλάμ Καλίλοφ και Αρτιόμ Ντονσκόφ, συμμαθητές, οι οποίοι έλαβαν, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα τιμητικές πλακέτες και φορητούς υπολογιστές για το θάρρος και τη συμβολή τους στη διάσωση αθώων πολιτών.

«Αν δεν αντιδρούσα θα χάνονταν ζωές. Ήταν τρομακτικό»

Σύμφωνα με το Fox News οι δύο νέοι εργάζονταν ως υπάλληλοι στο βεστιάριο του Crocus City Hall, όπου έλαβε χώρα το μακελειό. Η εξοικείωσή τους με το κτίριο τους επέτρεψε να ενεργήσουν γρήγορα για να οδηγήσουν δεκάδες πανικόβλητους ανθρώπους στην ασφάλεια, αποτρέποντας περαιτέρω θανάτους στη σφαγή της Παρασκευής.

«Στην αρχή ακούσαμε μερικούς περίεργους ήχους στον πρώτο όροφο. Σκεφτήκαμε ότι ίσως είχε έρθει κάποια θορυβώδης ομάδα» εξήγησε αργότερα σε συνέντευξή του στη Daily Mail ο Καλίλοφ. «Καταλάβαινα ότι αν δεν αντιδρούσα, θα έχανα τη ζωή μου και τη ζωή πολλών ανθρώπων», πρόσθεσε «Ειλικρινά, ήταν πολύ τρομακτικό».

Ο δραματικός απολογισμός

Παρά την ηρωική στάση των απλών πολιτών στο Crocus City Hall, η επίθεση των ενόπλων (για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το ISIS και έχουν συλληφθεί 4 άνδρες, υπήκοοι Τατζικιστάν), ήταν η πλέον αιματηρή στη Ρωσία από το 2002.

Τουλάχιστον 137 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά, έπεσαν νεκροί είτε από τα πυρά των δραστών είτε εισπνέοντας καπνό από τη φωτιά.

Περίπου 100 άνθρωποι νοσηλεύονται, οι 60 εκ των οποίων είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Διαβάστε εδώ όλα όσα γνωρίζουμε για το μακελειό στη Μόσχα.