Skip to main content

Τι (δεν) ξέρουμε έως τώρα για το μακελειό στη Μόσχα: Τα ντοκουμέντα, οι δράστες, οι εικασίες και τα ερωτήματα

Ο ύποπτος Saidakrami Murodali Rachabalizoda- REUTERS/Shamil Zhumatov

Όλα τα επίσημα στοιχεία, τα ντοκουμέντα που έχουν έρθει στο φως και τα ερωτήματα, που μένουν αναπάντητα για τη σφαγή στο Crocus City Hall

Στην πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία από το 2002, με τουλάχιστον 137 νεκρούς και δεκάδες ακόμη σοβαρά τραυματίες, έχουμε ανάληψη ευθύνης, σύλληψη 4 ατόμων, που θα δικαστούν στις 22 Μαΐου, την επίσημη αντίδραση του Κρεμλίνου, αλλά και πληθώρα ερωτημάτων.

Ας δούμε ποια είναι τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας έως τώρα και ποιοι οι άγνωστοι Χ στην εξίσωση αυτή του τρόμου.

Ένοπλοι εισβάλλουν στο Crocus City Hall και αρχίζουν τη σφαγή

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα), ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισβάλλουν στον κατάμεστο συναυλιακό χώρο, όπου πρόκειται να ξεκινήσει συναυλία ροκ συγκροτήματος.

Το Crocus City Hall είναι στα προάστια της Μόσχας, μόλις 20 χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο και ως χώρος που πολύ συχνά φιλοξενεί μεγάλες εκδηλώσεις και πλήθη συνήθως φρουρείται αυστηρά.

Τα βίντεο από τη μοιραία νύχτα δείχνουν τουλάχιστον 4 άνδρες να έχουν μπει με Καλάσνικοφ και άλλα αυτόματα όπλα και μαχαίρια στον χώρο, να ανοίγουν αδιακρίτως πυρ και να βάζουν φωτιά στο κτίριο, χρησιμοποιώντας εύφλεκτο υλικό, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα θύματά τους.

Μακελειό στη Μόσχα: Το χρονικό του τρόμου – Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες (φωτογραφίες-βίντεο)

Διαφεύγουν ανενόχλητοι

Όλα τα παραπάνω τα κάνουν ανενόχλητοι. Η όλη επίθεση διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Δεν φαίνεται παρουσία αστυνομικών ή άλλων δυνάμεων από τα βίντεο που έχουν καταγράψει τις στιγμές του απόλυτου τρόμου και πανικού.

Το ανθρωποκυνηγητό από τις ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας αρχίζει αφού οι δράστες διαφεύγουν με ένα λευκό Renault, προκειμένου να κατευθυνθούν – όπως υποστηρίζουν οι ρωσικές αρχές – προς την Ουκρανία.

Η στέγη καταρρέει – Η φωτιά σβήνει 10 ώρες αργότερα

Επιστρατεύονται ελικόπτερα τα οποία και ρίχνουν πάνω από 160 τόνους νερού για την κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς που καταστρέφει ολοσχερώς το εσωτερικό του χώρου, αλλά και οδηγεί στην κατάρρευση της στέγης του.

Πολλοί είχαν ήδη πεθάνει από πυροβολισμούς ή από την εισπνοή των καπνών. Εκατοντάδες αναζητούσαν πανικόβλητοι τρόπους διαφυγής. Κάποιοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στις τουαλέτες. Οι δράστες πριν φύγουν τους εκτέλεσαν.

Όταν η στέγη κατέρρευσε υπολογίζεται ότι παρέμεναν μέσα στο κτίριο 200 άτομα. Η φωτιά έσβησε τελικά 10 ώρες μετά τη φονική επίθεση. Δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να ανέβει κι άλλο. Μεταξύ των νεκρών είναι και 3 παιδιά. Επιπλέον 60 άτομα νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Η ταυτότητα των δραστών

Αρχικά δόθηκαν στη δημοσιότητα βίντεο με το ανθρωποκυνηγητό, τη σύλληψη και την ανάκριση υπόπτων. Θέλοντας ενδεχομένως να στείλουν και ένα μήνυμα, οι ρωσικές αρχές βιντεοσκόπησαν τον ξυλοδαρμό τους και βασανιστήρια.

Σε ένα από τα βίντεο Ρώσοι κομάντος κόβουν το αυτί υπόπτου, που έχουν στα χέρια τους και φέρεται να έχει ομολογήσει ότι ήταν ένας εκ των σφαγέων του Crocus City Hall, και του το δίνουν να το φάει.

Βίντεο – ντοκουμέντο: Ρώσοι κομάντος κυνηγούν και συλλαμβάνουν δράστη του μακελειού

Πέρα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν σε ρωσικά μέσα και έκαναν τον γύρω του Διαδικτύου μέσω των social media, δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσημες φωτογραφίες από την προσαγωγή των 4 συλληφθέντων στο δικαστήριο. Ανακοινώθηκαν τα ονόματα, οι ηλικίες τους, ενώ το Tass μετέδωσε πως είναι όλοι υπήκοοι Τατζικιστάν.

Πρόκειται για τους: Dalerdzhon Barotovich Mirzoyev (32 ετών), Saidakrami Murodali Rachabalizoda ( 30 ετών), Shamsidin Fariduni ( 25 ετών) και Muhammadsobir Fayzov (19 ετών). 

Στις φωτογραφίες όλοι έχουν μώλωπες, πρησμένα πρόσωπα και άλλα σημάδια ξυλοδαρμού. Ένας εξ αυτών φαίνεται να έχει κομμένο αυτί, ενώ ο νεότερος από τους υπόπτους, ο 19χρονος Fayzov μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, με μία ρόμπα νοσοκομείου. Δημοσιογράφος του Reuters είπε ότι φαινόταν να του λείπει το ένα του μάτι. 

Ο ύποπτος Muhammadsobir Fayzov – REUTERS/Shamil Zhumatov
Ο ύποπτος Dalerdzhon Mirzoyev – REUTERS/Yulia Morozova
Ο ύποπτος Saidakrami Murodali Rachabalizoda – REUTERS/Yulia Morozova
Ο ύποπτος Dalerdzhon Mirzoyev – REUTERS/Yulia Morozova

Το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη και δίνει στη δημοσιότητα «πειστήρια»

Σε μία σύντομη ανακοίνωση ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε ότι ήταν πίσω από την επίθεση.

Το Σάββατο το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία που όπως είπε έδειχνε τους 4 μαχητές του λίγο πριν από την επίθεση. Τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα, ενώ η αυθεντικότητα της φωτογραφίας δεν έχει εξακριβωθεί.

Λίγες ώρες αργότερα η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο με τις στιγμές της φρίκης. Στο βίντεο, το οποίο έχει πιστοποιηθεί ως αυθεντικό από ομάδα ειδικών του BBC, ένας από τους ενόπλους ανοίγει πυρ και εκτελεί πολλούς ανθρώπους.

Το BBC Verify έχει επίσης καταφέρει να «ταιριάξει» λεπτομέρειες δύο προσώπων που εμφανίζονται στο βίντεο που δημοσίευσε το ISIS με δύο από τους συλληφθέντες σε βίντεο, που αναρτήθηκαν σε φιλικά προς το Κρεμλίνο κανάλια του Telegram.

Οι ρωσικές αρχές δεν ξεστομίζουν ούτε μία φορά τη λέξη ISIS

Έως και αυτή τη στιγμή κανένας αξιωματούχος της Ρωσίας δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους ότι ήταν πίσω από την επίθεση. Αντ’ αυτού τόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης ή βουλευτές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή της Ουκρανίας. Το Κίεβο το αρνείται κατηγορηματικά.

Η τιμωρία για τους υπευθύνους θα είναι σκληρή, διαμηνύει το Κρεμλίνο, αλλά αποφεύγει να πει ευθέως ποιους πραγματικά βλέπει ως υπευθύνους. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Κανένα επίσημο σχόλιο εξάλλου δεν έχει γίνει ούτε επί της κριτικής, που έχει ασκηθεί στη Μόσχα, ότι αγνόησε προειδοποίηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για επίθεση εξτρεμιστών σε χώρο, που συγκεντρώνονται μεγάλη πλήθη.

Μόλις λίγες ημέρες πριν από το μακελειό, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τις είχε απορρίψει ως εκβιασμό και προσπάθεια τρομοκράτησης και αποσταθεροποίησης της κοινής γνώμης.

Μιλώντας στους New York Times ο Κόλιν Κλαρκ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, σχολίασε ότι το ISIS έχει «εμμονή» με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Το παρακλάδι του Islamic State Khorasanor κατηγορεί τους Ρώσους ότι έχουν στα χέρια τους αίμα Μουσουλμάνων, επικαλούμενο τις παρεμβάσεις της Μόσχας στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία.

Τα ερωτήματα

  • Από ποιον έλαβαν εντολές, όπλα και χρήματα για το μακελειό οι 4 δράστες, αν όχι από το ISIS; Και υπήρχαν και άλλοι που βοήθησαν στην οργάνωση, την εκτέλεση και την προσπάθεια διαφυγής;
  • Υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν τους υπαινιγμούς του Ρώσου πρόεδρου για εμπλοκή της Ουκρανίας;
  • Γιατί οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την επικείμενη επίθεση, ενώ έχουν ενισχυθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια οι μηχανισμοί παρακολούθησης;
  • Όντως αγνόησε ως αναξιόπιστες και ως προσπάθεια τρομοκράτησης τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ η Μόσχα;
  • Ποια θα είναι τώρα η αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν; Ακόμη πιο αυστηρός έλεγχος στο εσωτερικό και ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία; Ή μπορεί να υπάρξει δυνατότητα προσέγγισης της Δύσης με στόχο την κοινή απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας;

Πολύ σύντομα αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου για τα όσα συνέβησαν, ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά και πώς σκοπεύει να απαντήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που χρειάστηκε να περάσουν 19 ώρες για να πει τα πρώτα του λίγα λόγια για το μακελειό.