Skip to main content

Μόσχα: Κόλαση μετά το μακελειό στον συναυλιακό χώρο – Τουλάχιστον 40 νεκροί

REUTERS/Maxim Shemetov

Κατέρρευσε η οροφή, στην οποία φέρεται να είχαν καταφύγει πολίτες

Κόλαση θυμίζει η περιοχή γύρω από τον συναυλιακό χώρο του Crocus City Hall, καθώς το κτίριο όπου εισέβαλλαν ένοπλοι νωρίτερα, έχει τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ όπως μεταδίδει το Nexta, κατέρρευσε η οροφή, στην οποία είχαν καταφύγει πολίτες. Η επίθεση έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 40 νεκρούς, και πάνω από 100 τραυματίες.

Τουλάχιστον πέντε άνδρες ντυμένοι με στολή παραλλαγής άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, κοντά στη Μόσχα, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων.  Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, χωρίς να δώσουν στοιχεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 

Αρνούνται κάθε ανάμειξη τόσο η Ουκρανία όσο και φιλο- ουκρανοί Ρώσοι μαχητές. 

Δειτε live απο το σημείο της επίθεσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, οι δράστες εισέβαλαν στον χώρο και άνοιξαν αδιακρίτως πυρ, σκορπίζοντας τον θάνατο και τον πανικό, λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας του δημοφιλούς ροκ συγκροτήματος Picnic. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η συναυλία ήταν sold out, με έως και 6.200 εισιτήρια να έχουν πουληθεί. Ωστόσο δεν είναι γνωστό πόσοι  ακριβώς άνθρωποι ήταν στον χώρο της επίθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 200 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι μέσα στο κτίριο, καθώς η φωτιά το διαλύει.

REUTERS/Maxim Shemetov

Το πρακτορείο TASS μεταδίδει ότι σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά στο κτίριο όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς.

Μόσχα: Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο

Τουλάχιστον 40 οι νεκροί

Περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση στον συναυλιακό χώρο της Μόσχας, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Μετά την φονική επίθεση δόθηκε εντολή να ακυρωθούν όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις σε όλη την Ρωσία

«Μεγάλη τραγωδία»

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, χαρακτήρισε την επίθεση «μεγάλη τραγωδία».

«Οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά πάσα πιθανότητα στην είσοδο του κτιρίου κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα, και στη συνέχεια άρχισε πυρκαγιά στο κτίριο», ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές ανέφεραν ότι στην επίθεση συμμετείχαν έως και πέντε άτομα.

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην περιοχή στάλθηκαν μονάδες της αστυνομίας των ΜΑΤ, καθώς ο κόσμος εκκενώθηκε.

REUTERS/Maxim Shemetov

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση προέβη και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα:

«Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δέχεται τηλεφωνήματα με συλλυπητήρια από απλούς πολίτες από όλο τον κόσμο μετά τη φρικτή τραγωδία στο χώρο του Δημαρχείου Krokus στη Μόσχα. Εκφράζουν την εντονότατη καταδίκη αυτής της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης, που συντελείται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.

Όπως έχουν ήδη δηλώσει οι ρωσικές αρχές, όλες οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή είναι αφιερωμένες στη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη στον τόπο της επίθεσης».

Σημειώνεται ότι το Crocus City Hall είναι ένας δημοφιλής χώρος για συναυλίες που βρίσκεται κοντά σε εμπορικό κέντρο.

Μακελειό στη Μόσχα: Θα καταστρέψουμε τους αξιωματούχους του Κιέβου, αν συνδέονται με την επίθεση, λέει ο Μεντβέντεφ

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το μακελειό στη Μόσχα

Ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε για το αιματηρό επεισόδιο στη Μόσχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

«Οι εικόνες είναι απλά φρικτές. Και απλά δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς και οι σκέψεις μας, προφανώς, θα είναι με τα – τα θύματα αυτής της τρομερής, τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο ίδιος επανέλαβε την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι όλοι οι Αμερικανοί που βρίσκονται στη Μόσχα θα πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις, λέγοντας ότι «θα πρέπει να μείνουν εκεί που βρίσκονται και να παραμείνουν συνδεδεμένοι με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση και πληροφορία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα είχε εκδώσει προειδοποίηση στις 7 Μαρτίου, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για 48 ώρες, λέγοντας ότι οι εξτρεμιστές έχουν «επικείμενα σχέδια» να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα.

Με πληροφορίες από TASS, Mirror, ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Moscow Times, Reuters