Skip to main content

Γάζα: «Όχι» του Ισραήλ στην πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία

REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Η πρόταση της Χαμάς

Αρνητική είναι η στάση του Ισραήλ απέναντι στην πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Βηρυτό της ο Χαμντάν δήλωσε ότι «Οι διαμεσολαβητές (στο Κατάρ) μας διαβίβασαν το βράδυ της Τρίτης τη θέση του Ισραήλ στην πρόταση της Χαμάς, η οποία είναι συνολικά αρνητική και αποτελεί μια οπισθοδρόμηση».

Η πρόταση της Χαμάς

Σημειώνεται ότι η Χαμάς προτείνει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια της οποίας 42 όμηροι που κρατούνται στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Στο Ισραήλ ξανά ο Άντονι Μπλίνκεν

Την ώρα που η πρόταση για εκεχειρία πέφτει στο «κενό» ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, θα πραγματοποιήσει ακόμη μία περιοδεία στη Μέση Ανατολή επιχειρώντας να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει ανακωχή αρκετών εβδομάδων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο παλαιστινιακός πληθυσμός απειλείται από μαζικό λιμό έπειτα από πέντε μήνες πολιορκίας, αεροπορικών βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ασκούν πίεση για να μη γίνει γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, που θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων, θα «επιδείνωνε την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, θα χειροτέρευε την αναρχία στη Γάζα και να απομόνωνε ακόμη περισσότερο το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.