Skip to main content

Ζητούνται κατάσκοποι

Πηγή: X
Αφίσα της BND: «Ψάχνουμε τους τρομοκράτες. Βρείτε τους μαζί μας».

Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας BND θέλει να στρατολογήσει  άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και περίπου 35 ετών από σινολόγους έως μάγειρες, από υπάλληλους  ασφαλείας έως βιολόγους

«Φαντάσου, σε αναζητεί η BND»-η Γερμανική μυστική υπηρεσία. Αλλά για καλό σκοπό. Να πιάσεις δουλειά. Ναι! Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών θέλει να προσλάβει «κατασκόπους» και ο  Μπρούνο Καλ, ο Πρόεδρός, δεν διστάζει να φωτογραφίζεται μπροστά από μία διαφημιστική πινακίδα της BND. Από τις πολλές που έχουν τοιχοκολληθεί στο πλαίσιο της νέας καμπάνιας εικόνας της BND, που ξεκίνησε σήμερα. Μια εκστρατεία που θα ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο, πρώτα στη Βόννη και το Βερολίνο, στη συνέχεια στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου και σε άλλες πόλεις.

Μια άλλη αφίσα που έχει να προκαλέσει σάλο, γράφει: «Ψάχνουμε τους τρομοκράτες. Βρείτε τους μαζί μας».

Σύμφωνα με τον Καλ, η BND θέλει να στρατολογήσει  άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και περίπου 35 ετών, από όσους τελειώνουν το σχολείο, μέχρι πτυχιούχους πανεπιστημίου.

«Μπορείς να μάθεις να γίνεις κατάσκοπος μαζί μας», λέει ο πρόεδρος της BND.

Η υπηρεσία Πληροφορίων θέλει αρχικά  να προσλάβει  αρκετές εκατοντάδες άτομα, από μια μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων και ειδικοτήτων: Από σινολόγους έως μάγειρες, από υπάλληλους ασφαλείας έως βιολόγους .Αλλά κυρίως αιτούντες που θέλουν πραγματικά να γίνουν κατάσκοποι με την κλασική έννοια του όρου.

Θα εκπαιδεύονται από την ίδια την BND σε ένα διπλό πρόγραμμα σπουδών, συμπεριλαμβανομένης της κλασσικής εκπαίδευσης για το πώς να εντοπίσεις  κάποιον ή να συλλάβεις τους υπόπτους.

«Ειδικευμένοι κατάσκοποι»

«Για να αστειευθούμε, θέλουμε να δημιουργήσουμε ειδικευμένους κατασκόπους», λέει ο επικεφαλής επικοινωνίας της BND, Μάρτιν Χάινεμαν. Με δικές του ιδέες φτιάχτηκε η καμπάνια με τις πολύχρωμες αφίσες και τα μοντέρνα βίντεο στο YouTube και το Instagram.

Ο Χάινεμαν καλύπτει με αφίσες και τους φράχτες γύρω από το αυστηρά περιφρουρούμενο  συγκρότημα της  BND. Το κύριο σύνθημα της εκστρατείας είναι συμβολικό: «Περάστε πίσω από τον φράκτη» φαίνεται σαν μια πρόσκληση για τις μυστικές υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση  η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών θέλει να γίνει πιο ορατή αλλά και να «γυαλίσει» την εικόνα της με περισσότερη διαφάνεια  και πιο μοντέρνα εμφάνιση.

«Η γερμανική μυστική υπηρεσία ξεκίνησε μια επιχείρηση με την οποία θέλει να βγει από τη σκιά της μυστικότητας – το σήμα κατατεθέν της εδώ και δεκαετίες».

«Η δουλειά μας δεν μοιάζει με καμία άλλη» λέει ο Πρόεδρος της BND, εξηγώντας το ιστορικό του ασυνήθιστου ανοίγματος. Φυσικά, για όσους προσληφθούν θα υπάρχουν μακροχρόνιοι και σκληροί έλεγχοι ασφαλείας, τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται στην εργασία, όπως και η τηλεργασία. Οι κατάσκοποι της BND δεν επιτρέπεται φυσικά να πουν σε κανέναν για τη δουλειά τους στο σπίτι ή  στους φίλους.

Περιζήτητοι οι  πληροφορικάριοι

Οι  ειδικοί πληροφορικής έχουν ιδιαίτερη ζήτηση. Όπως ο Λούκας, που δεν λέγεται Λούκας, αλλά, όπως όλοι στην BND, έχει αρκετές ταυτότητες. Ο Λούκας δεν μοιάζει με κατάσκοπο. Έχει αλογοουρά και τατουάζ και δίνει τον τίτλο της δουλειάς του: «Hacker στην BND».

Ο Λούκας εισβάλλει σε διεθνή δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων πολλών κυβερνήσεων. «Παλιά εργαζόμουν ως χάκερ σε επιχειρήσεις, ήταν πολύ διασκεδαστικό γιατί κέρδιζα πολλά χρήματα. Αλλά αυτά που μπορώ να κάνω στην BND, όταν διεισδύω σε ένα δίκτυο στο εξωτερικό, δεν μπορώ να το κάνω πουθενά αλλού».

Το ίδιο και η Μάγια που εργάζεται στην αξιολόγηση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών. Συλλέγει πληροφορίες για την τρομοκρατία από όλο τον κόσμο και στη συνέχεια συνθέτει τις μεμονωμένες λεπτομέρειες σαν ένα παζλ – αλλά χωρίς να γνωρίζει την τελική εικόνα. Εάν το κάνει σωστά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων. «Αυτό είναι που βρίσκω απίστευτα σημαντικό», λέει.

Για να γίνουν αυτά, η Μάγια και ο Λούκας πρέπει να αποδεχθούν πώς δεν επιτρέπεται να πουν σε κανέναν τι ακριβώς κάνουν. Ούτε στην οικογένειά τους, ούτε στους φίλους τους. Πρέπει να αλλάζουν το όνομα και την ταυτότητά τους κάθε τόσο. Και φυσικά δεν μπορούν να εργάζονται από το σπίτι σε τακτική βάση.

Οσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της BND.