Skip to main content

Βρετανία: Κυβερνητική τροπολογία για την απαγόρευση εξαγοράς βρετανικών εφημερίδων από ξένα κράτη

UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει την τροπολογία κατά την έναρξη της συζήτησης στην Άνω Βουλή των Λόρδων αργότερα σήμερα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης

Τροπολογία για την απαγόρευση εξαγοράς βρετανικών εφημερίδων από ξένα κράτη ετοιμάζεται να καταθέσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Sky News και ένα άτομο με γνώση των κινήσεων της κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση την προσφορά εξαγοράς της βρετανικής εφημερίδας Telegraph από την υποστηριζόμενη από το Άμπου Ντάμπι εταιρεία Redbird IMI.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει την τροπολογία κατά την έναρξη της συζήτησης στην Άνω Βουλή των Λόρδων αργότερα σήμερα. Η τροπολογία αυτή θα δώσει στους υπουργούς την εξουσία να μπλοκάρουν οποιαδήποτε συμφωνία εξαγοράς.

Η απόφαση του Λονδίνου έρχεται σε μια στιγμή που η Βρετανία χρησιμοποιεί μια ξεχωριστή ρυθμιστική διαδικασία για να εξετάσει αν θα επιτρέψει την προσφορά της Redbird IMI για την αγορά της Telegraph.

Η προσφορά αγοράς μιας από τις πιο διάσημες βρετανικές εφημερίδες από την εταιρεία αυτή έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και τον ρόλο των ξένων επενδυτών που αποκτούν περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ελευθερία του Τύπου.

Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη θέση της σε μια συζήτηση αργότερα σήμερα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters