Skip to main content

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» της Βουλής σε νομοσχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε απαγόρευση του TikTok

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η ρύθμιση απαιτεί από την ByteDance να πουλήσει το TikTok εντός 6 μηνών, προκειμένου η εφαρμογή να παραμείνει διαθέσιμη στις ΗΠΑ

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, εφόσον η κινεζική ByteDance δεν πουλήσει το μερίδιό της στην πλατφόρμα εντός έξι μηνών.

Το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί τώρα στη Γερουσία, τα μέλη της οποίας, πάντως, εμφανίζονται διχασμένα. Στο παρελθόν, άλλωστε, άλλες προσπάθειες για την απαγόρευση του TikTok δεν ευδοκίμησαν.

Αν και τα μέλη της Βουλής που συνέταξαν το νομοσχέδιο έχουν υποστηρίξει ότι «δεν απαγορεύει το TikTok», η ρύθμιση απαιτεί από την ByteDance να πουλήσει το TikTok εντός περίπου έξι μηνών, προκειμένου η εφαρμογή να παραμείνει διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εφόσον εγκριθεί και από τη Γερουσία το νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες app stores όπως η Apple και Google, αλλά και οι διαδικτυακοί πάροχοι, θα απαγορεύεται να υποστηρίζουν το TikTok και άλλες εφαρμογές που συνδέονται με τη ByteDance.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την πλήρη απαγόρευση του TikTok, ανεξάρτητα από το πόσο οι συντάκτες του προσπαθούν να το συγκαλύψουν.

«Το νομοσχέδιο θα καταπατήσει τα δικαιώματα 170 εκατομμυρίων Αμερικανών και θα στερήσει από επτά εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις μια πλατφόρμα στην οποία βασίζονται για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την επιτροπή του Κογκρέσου που πρότεινε τον νόμο, η ByteDance έχει στενές σχέσεις με το Πεκίνο και άρα τα κάθε λογής προσωπικά δεδομένα που συλλέγει η ψηφιακή πλατφόρμα από τους ενεργούς χρήστες που έχει στις ΗΠΑ είναι στη διάθεση του κινεζικού κράτους.

Τραμπ υπέρ TikTok

Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τις προηγούμενες ημέρες ανησυχίες για τις προσπάθειες απαγόρευσης του TikTok, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση απλώς θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στην μητρική του Facebook, Meta. «Χωρίς το TikTok, θα γίνει Facebook μεγαλύτερο και θεωρώ ότι το Facebook είναι εχθρός του λαού», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο «Squawk Box» του CNBC.

Η στάση του Τραμπ συνιστά στροφή 180 μοιρών σε σχέση με εκείνη που είχε τηρήσει το 2020, όταν ήταν ακόμη πρόεδρος. Τότε η κυβέρνησή του προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπλοκάρει το TikTok. Στη συνέχεια, ο Τραμπ διέταξε την ByteDance να προβεί στην πώληση των αμερικανικών δραστηριοτήτων το TikTok εντός 90 ημερών.

Μάλιστα η Microsoft υπέβαλε τότε μία προσφορά. Ωστόσο το deal δεν έκλεισε ποτέ και η ByteDance διατήρησε τον έλεγχο της πλατφόρμας.

Ο Τραμπ θέλει τώρα να σώσει το TikTok, αποκηρύσσει ως «εχθρό του λαού» το Facebook