Skip to main content

Νιγηρία: Γιατί χιλιάδες Νιγηριανοί απαγάγονται κάθε χρόνο

REUTERS/Stringer

Η κρίση που μαστίζει το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, ξεκίνησε στο βορρά - μακριά από τα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα του νότου της χώρας

Η απαγωγή εκατοντάδων παιδιών από ένα δημοτικό σχολείο στη βορειοδυτική Νιγηρία τον Μάρτιο έστρεψε εκ νέου την προσοχή στην κρίση των απαγωγών για λύτρα που ταλανίζει εδώ και καιρό το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής.

Το πρόβλημα απασχόλησε για πρώτη φορά τα διεθνή πρωτοσέλιδα όταν 276 μαθήτριες απήχθησαν από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική πόλη Τσιμπόκ το 2014.

Έκτοτε, εγκληματικές συμμορίες έχουν μετατρέψει τις απαγωγές σε μια ακμάζουσα βιομηχανία, αρπάζοντας χιλιάδες Νιγηριανούς σε αγροτικές περιοχές, από οικοτροφεία, νοσοκομεία, σε πόλεις και χωριά, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Οι βασικοί αυτοκινητόδροµοι έχουν γίνει πολύ επικίνδυνοι, ενώ οι διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

1.Γιατί απαγάγονται τόσοι πολλοί άνθρωποι στη Νιγηρία;

Κυρίως λόγω της φτώχειας και της ατιμωρησίας, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Περίπου 80 εκατομμύρια Νιγηριανοί ζουν σε συνθήκες ακραίας στέρησης και η οικονομία δεν δημιουργεί ούτε κατά διάνοια ικανοποιητικό αριθμό θέσεων εργασίας για έναν πληθυσμό που αυξάνεται ταχύτερα από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στη γη.

Η κρίση των απαγωγών ξεκίνησε στο βορρά – μακριά από τα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα του νότου της χώρας – όπου η ανασφάλεια και η ανεργία είναι διάχυτες και η ανάπτυξη έχει παραμεληθεί σοβαρά. Οι συμμορίες βρήκαν πρόθυμους υποψήφιους μεταξύ των ανέργων, αρχικά για να κλέβουν βοοειδή και αργότερα για να απαγάγουν ανθρώπους. Καθώς κατέστη σαφές ότι λίγοι από τους εγκληματίες συλλαμβάνονταν και φυλακίζονταν, το φαινόμενο εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, με αισθητή έξαρση από το 2020.

2. Ποιοι είναι οι απαγωγείς

Οι περισσότεροι είναι μέλη συμμοριών μοτοσικλετιστών, οι οποίοι οπλοφορούν με AK-47, στήνουν ψεύτικα σημεία ελέγχου και λεηλατούν χωριά. Οι ισλαμιστικές ομάδες στα βορειοανατολικά – συμπεριλαμβανομένης της Μπόκο Χαράμ – επιδίδονται επίσης σε απαγωγές, αλλά η ευρύτερη εθνική κρίση καθοδηγείται από εγκληματικές οργανώσεις που προέκυψαν από τη νομαδική κοινότητα των Φουλάνι, η οποία έχει παραμεληθεί επί μακρόν από την κυβέρνηση.

Ορισμένες ομάδες μεταπήδησαν από τις μάχες με τους αγρότες για την πρόσβαση στη γη και το νερό, στην εγκληματικότητα. Σε ορισμένες βόρειες πολιτείες, οι κυβερνήτες προσέφεραν αμνηστία στους αρχηγούς των συμμοριών, αλλά οι συμφωνίες πάντα ναυαγούσαν.

3. Τι συμβαίνει στους ομήρους;

Μερικές φορές τα λύτρα πληρώνονται και οι όμηροι απελευθερώνονται. Άλλες φορές, διασώζονται. Ενίοτε σκοτώνονται.

4. Τι κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό;

Όχι αρκετά. Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν απαχθεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Μπόλα Τινιούμπου, τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με την νιγηριανή εταιρεία ερευνών SBM Intelligence. Ο Τινιούμπου, έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη ανομία με την αναμόρφωση και την επέκταση και εκπαίδευση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου . Όμως η καταρρέουσα οικονομία έχει κάνει τη χώρα μόνο πιο επικίνδυνη και η ανάκαμψη θεωρείται απαραίτητος προπομπός για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των απαγωγών.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκατοντάδες μαθητές που απήχθησαν από το σχολείο στην πολιτεία Καντούνα, καθώς και εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που απήχθησαν ενώ μάζευαν καυσόξυλα στη βορειοανατολική Νιγηρία λίγες ημέρες νωρίτερα, θα διασωθούν. «Τίποτα άλλο δεν είναι αποδεκτό από εμένα και τα μέλη των οικογενειών αυτών των απαχθέντων πολιτών», δήλωσε. «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί αποφασιστικά».

5. Ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις;

Ο βορράς είναι ο σιτοβολώνας της Νιγηρίας αλλά οι επιθέσεις των ληστών έχουν ωθήσει πολλούς αγρότες να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Αυτό έχει συμβάλει σε ελλείψεις τροφίμων σε εθνικό επίπεδο. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τους αυθαίρετους φόρους που επέβαλαν οι κρατικοί αξιωματούχοι, τους εκβιασμούς από εγκληματικές συμμορίες, οι οποίοι κατέστησαν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ασύμφορες, αλλά και από τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.

Σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι -συμπεριλαμβανομένου ενός που συνδέει την Αμπούτζα με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα του βορρά- δέχονται συστηματικά επιθέσεις, αναγκάζοντας τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα αν δεν βρουν εναλλακτικές διαδρομές να διακινδυνεύσουν να υποστούν επίθεση.

naftemporiki.gr