Skip to main content

Ποιος υπουργός του Μπάιντεν ήταν ο «Επιζών της επόμενης μέρας»

EPA/Ting Shen / POOL
Ο υπουργός Παιδείας Μιγκέλ Καρντόνα

Ήταν ο Designated Survivor

Ένας υπουργός έλειψε και μάλιστα υποχρεωτικά από την πανηγυρική ομιλία για την «Κατάσταση του Εθνους» που εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο: Ο υπουργός Παιδείας Μιγκέλ Καρντόνα.

Για ποιο λόγο; Ήταν εφέτος ο  Designated Survivor (Επιζών της επόμενης μέρας). Ο πολιτικός που θα αναλάμβανε τα ηνία της χώρας -σύμφωνα και με την ομώνυμη σειρά του Netflix- αν ο μη γένοιτο-συνέβαινε μία έκρηξη ή κάποια επίθεση, κατά την οποία θα έχαναν οι  πάντες τη ζωή τους στο Καπιτώλιο.

Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, ο  Μιγκέλ Καρντόνα ,θα διοριζόταν ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ο καθηγητής Τομ Κέρκμαν -κατά κόσμο Κίφερ Σάντερλαντ-που  πρωταγωνιστεί στη  σειρά του Netflix .

Ο Μιγκέλ Καρντόνα είχε λοιπόν αποσυρθεί από την Ουάσιγκτον και κρυβόταν  σε άγνωστη τοποθεσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, εκπληρώνοντας το ετήσιο καθήκον να παραμείνει μακρυά από το Καπιτώλιο.

Για την ιστορία, ο υπουργός Παιδείας είναι 16ος στη σειρά διαδοχής του προέδρου των ΗΠΑ. Η προεδρική γραμμή διαδοχής περιγράφεται στον νόμο περί προεδρικής διαδοχής του 1792, ο οποίος επικαιροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τρούμαν το  1947.

Πρώτος Λατίνος υπουργός Παιδείας

Ο Μιγκέλ Καρντόνα με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως Υπουργός Παιδείας το 2021 . Είναι μάλιστα ο πρώτος Λατίνος Υπουργός Παιδείας στην ιστορία των ΗΠΑ. Προηγουμένως ήταν Επίτροπος Παιδείας του Κονέκτικατ, όπου και γεννήθηκε .

Ως υπουργός Παιδείας, ο Καρντόνα ξεκίνησε τη θητεία του στην πιο ασυνήθιστη εποχή – με πολλά σχολεία να διδάσκουν εξ αποστάσεως και τη χώρα εν μέσω πανδημίας. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε με την πανδημία και αρχίζουμε να ανακάμπτουμε – αλλά έχουμε περισσότερους πόρους από ποτέ για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων από το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης», είχε πει τότε.

Ίση πρόσβαση για όλους τους μαθητές

Ως υπουργός Παιδείας, ο Μιγκέλ Καρντόνα έχει δηλώσει δημόσια πώς έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τη δίκαιη πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές. «Χρειαζόμαστε τις πολιτείες και τις περιφέρειές μας να εξετάσουν προσεκτικά τους δικούς τους τρόπους χρηματοδότησης των σχολείων και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για να διορθώσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα που διαιωνίζουν τις ανισότητες στα σχολεία μας σε όλη τη χώρα», σημείωνε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του « Είναι η στιγμή μας να κάνουμε επιτέλους την εκπαίδευση το μεγάλο ισοσταθμιστή», συνέχισε, «τη δύναμη που μπορεί να βοηθήσει κάθε μαθητή να ευδοκιμήσει, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό του, τον ταχυδρομικό κώδικα, την περίσταση ή τη γλώσσα που μιλάει στο σπίτι του».

Ο Μιγκέλ Καρντόνα μπήκε στο δημόσιο σχολείο χωρίς να ξέρει να μιλά αγγλικά. Σε αντίθεση με άλλους υπουργούς Παιδείας,  ο Μιγκέλ ξεκίνησε την καριέρα του στην τάξη ως δάσκαλος στην Τετάρτη Δημοτικού. Σε ηλικία 28 ετών έγινε μάλιστα ο νεότερος διευθυντής δημόσιου  σχολείου.

Επέλεξε ως διδακτορική διατριβή ένα θέμα που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνον: οι διαφορές ακαδημαϊκών επιδόσεων μεταξύ αγγλόφωνων και δίγλωσσων σχολείων.. Προσδιόρισε τρόπους με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να εφαρμόσουν «πολιτική βούληση» που θα οδηγούσε σε δίκαια αποτελέσματα για τους μαθητές.

«Τυμπανιστής»

Ο Μιγκέλ Καρντόνα πέρασε την παιδική του ηλικία συνοδεύοντας τον πατέρα και τον αδερφό του στα τύμπανα μπόνγκο σε κοινοτικές εκδηλώσεις, όπως το φεστιβάλ του Πουέρτο Ρίκο της πόλης του. Συνεχίζει να  παίζει μουσική με τύμπανα μπόνγκο  με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμη

Ολομέτωπη επίθεση Μπάιντεν στον Τραμπ: Η «πύρινη» ομιλία του στο Κογκρέσο