Skip to main content

Ολομέτωπη επίθεση Μπάιντεν στον Τραμπ: Η «πύρινη» ομιλία του στο Κογκρέσο

(SHAWN THEW/REUTERS)

«Ο Τραμπ υποκλίθηκε στον Πούτιν - Η ελευθερία στις ΗΠΑ υφίσταται επίθεση»

Σφοδρή επίθεση κατά του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από τα πρώτα λεπτά της «πύρινης» ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο.

Επευφημούμενος ζωηρά από κοινοβουλευτικούς της παράταξής του, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι παρέμεναν καθισμένοι στις θέσεις τους, ο 81χρονος Δημοκρατικός, υποψήφιος για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο κατηγόρησε τον προκάτοχό του πως «υποκλίθηκε» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κρίνοντας πως «η ελευθερία και η δημοκρατία» στη χώρα υφίστανται «επίθεση». Από την εποχή «του προέδρου Λίνκολν» και του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, «ουδέποτε η ελευθερία μας και η δημοκρατία μας είχαν δεχθεί (τέτοια) επίθεση στη χώρα μας όπως σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο προκάτοχός μου, Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, λέει στον Πούτιν ‘κάνε ό,τι θες’. Όντως το είπε αυτό πρώην πρόεδρος, υποκλινόμενος σε Ρώσο πρόεδρο. Είναι σκάνδαλο. Είναι επικίνδυνο. Είναι απαράδεκτο», είπε, χωρίς ποτέ να προφέρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ.

(REUTERS/Kevin Lamarque)

«Δεν θα υποκλιθώ στον Πούτιν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως ο ίδιος «δεν θα υποκλιθεί» στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χορήγηση περισσότερης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για «να σταματήσουμε τον Πούτιν».

Είπε ακόμη πως θέλει το μέλλον της Αμερικής να βασίζεται στις «θεμελιώδεις αξίες» της: «την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια, την ισότητα». «Να όμως που κάποιοι άλλοι άνθρωποι της ηλικίας μου βλέπουν άλλη ιστορία», αυτή μιας Αμερικής παραδομένης «στην αποστροφή, στην εκδίκηση», πρόσθεσε αναφερόμενος και πάλι, εμμέσως πλην σαφώς, στον 77χρονο αντίπαλό του.

( SHAWN THEW/REUTERS)

«Η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην ιστορία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να «πάρει εκδίκηση» για την ήττα του στις εκλογές του 2020, την οποία ουδέποτε αποδέχθηκε. Παρότι είναι αντιμέτωπος με δικαστικές διώξεις. Χθες κατηγόρησε τον Δημοκρατικό πρόεδρο πως έχει μετατρέψει τις ΗΠΑ σε χώρα όπου η κατάσταση είναι αντάξια «ταινίας τρόμου», ενώ ζήτησε να γίνουν ντιμπέιτ ανάμεσά τους.

Αντικρούοντας τη ρητορεία περί «παρακμής» των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως επί προεδρίας του, η χώρα κατέγραψε τη «μεγαλύτερη ανάκαμψη» της ιστορία της, έπειτα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. «Δεν θα το διαβάσετε στους τίτλους των εφημερίδων αλλά, σε χιλιάδες πόλεις και χωριά ο αμερικανικός λαός γράφει ιστορία με τη μεγαλύτερη ανάκαμψη που έχει ειπωθεί ποτέ στην ιστορία», ανέφερε. Αυτό σημαίνει «μέλλον γεμάτο υποσχέσεις», κατά τον Τζο Μπάιντεν, που μοιάζει αποφασισμένος να «παίξει» το χαρτί της αισιοδοξίας, αντικρούοντας τον αντίπαλό του.

«Δεν θα δαιμονοποιήσω τους μετανάστες»

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ακόμη «δεν θα δαιμονοποιήσει» τους μετανάστες όπως ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του, καλώντας το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει σχέδιο νόμου για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα.

«Δεν θα δαιμονοποιήσω τους μετανάστες λέγοντας πως ‘δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας’», είπε ο Δημοκρατικός, αναφερόμενος σε πρόσφατη τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ούτε αυτή τη φορά να τον κατονομάσει. «Μπορούμε να καυγαδίζουμε για το ζήτημα των συνόρων, ή μπορούμε να το λύσουμε», πρόσθεσε δηκτικά.

(Alex Brandon/REUTERS)

«Να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός» 6 εβδομάδων στη Γάζα

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε κατά την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο την παρότρυνσή του να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» έξι εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να μπορέσει να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον έξι εβδομάδων» που θα επιτρέψει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος. Αξίωσε η ισραηλινή κυβέρνηση να «επιτρέψει να εισέρχεται περισσότερη βοήθεια στη Γάζα», σημειώνοντας ακόμη πως «η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κάτι δευτερεύον, ούτε ως διαπραγματευτικό χαρτί».

Ανήγγειλε επίσης την κατασκευή προσωρινού λιμένα στη Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί η παράδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας διά θαλάσσης στον παλαιστινιακό θύλακα. Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως η κατασκευή του προσωρινού λιμανιού θα γίνει σε μερικές εβδομάδες και δεν συνεπάγεται την ανάπτυξη αμερικανών στρατιωτικών στο πεδίο, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ενημερωθεί.

Περίπου μια ώρα πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, συνθήματα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ακούγονταν στο κέντρο της Ουάσιγκτον: διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης συγκεντρώθηκαν κοντά στον Λευκό Οίκο, ενώ άλλοι απέκλεισαν δρόμο που οδηγεί στο Καπιτώλιο. Η προεδρική οχηματοπομπή κινήθηκε μέσω δρόμων που απέφευγαν τους διαδηλωτές.