Skip to main content

Ρωσία: Σε 10 χρόνια θα εγκαταστήσουμε πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη με την Κίνα

Μόσχα και Πεκίνο σε κοινό βηματισμό και στο Διάστημα;

H Ρωσία και η Κίνα σκέφτονται να εγκαταστήσουν έναν πυρηνικό σταθμό στην Σελήνη περίπου το 2033-35.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Γιούρι Μπορίσοφ, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, όπως μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο πρακτορείο RIA και αναμεταδίδει το Reuters.

Δεν έχουν προς το παρόν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τις δηλώσεις του Μπορίσοφ και τα πυρηνικά/ διαστημικά σχέδια των δύο δυνάμεων, που τα τελευταία χρόνια ενισχύουν συνεχώς τους δεσμούς τους σε όλα τα επίπεδα.

Το δημοσίευμα των FT για το σενάριο κινεζικής εισβολής σε ρωσικό έδαφος

Η είδηση σε κάθε περίπτωση έρχεται στον απόηχο του πρόσφατος δημοσιεύματος των FT, σύμφωνα με το οποίο οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν δοκιμές τακτικών πυρηνικών όπλων, σε ένα πρώιμο στάδιο προετοιμασίας, για πιθανή σύγκρουση με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.

Επικαλούμενη, ρωσικά στρατιωτικά αρχεία, που διέρρευσαν, η βρετανική εφημερίδα υποστήριξε ότι τα σενάρια εκπαίδευσης των Ρώσων στρατιωτών περιλαμβάνουν αυτό της εισβολής από την Κίνα.

Ρωσία: Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν πότε ο Πούτιν θα προκαλούσε πυρηνικό πόλεμο

Η συνεργασία των δύο χωρών στο Διάστημα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2021, Κίνα και Ρωσία είχαν συμφωνήσει στην κατασκευή μιας βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί.

Η βάση έχει ονομαστεί Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός (ILRS) και συμμετέχουν σε αυτήν χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βενεζουέλα και η Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες θα έχει έκταση όσο η Ντίσνειλαντ και σε αυτήν θα εγκατασταθεί μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο δίκτυο παρακολούθησης στον κόσμο, το Skynet.