Skip to main content

Ναβάλνι: Διεθνή έρευνα για τον θάνατό του ζητούν οι 27 της Ε.Ε. και άλλες 16 χώρες

REUTERS/Stoyan Nenov

Η πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε το κάλεσμα, εκ μέρους των 27 κρατών της Ε.Ε. και 16 άλλων χωρών

Τις εκκλήσεις προς τη Ρωσία να επιτρέψει μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, επανέλαβαν τη Δευτέρα 43 χώρες.

Η πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λότε Κνούντσεν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη απηύθυνε το κάλεσμα, εκ μέρους των 27 κρατών της Ε.Ε. και 16 άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας.

«Είμαστε εξοργισμένοι με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο την τελική ευθύνη έχει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι ρωσικές αρχές», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει μια ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα για τις συνθήκες του ξαφνικού θανάτου του».

Ο Ναβάλνι, ο πιο σκληρός επικριτής του Πούτιν στη Ρωσία, πέθανε σε ηλικία 47 ετών σε ποινική αποικία της Αρκτικής στις 16 Φεβρουαρίου. Υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε.

Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κηδεύτηκε στη Μόσχα την Παρασκευή, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας έχει ανακοινώσει ότι ξεκίνησε διαδικαστική έρευνα για τον θάνατο του Ναβάλνι και το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις της Ε.Ε.