Skip to main content

Χάος στην Αϊτή: Συμμορίες απελευθέρωσαν 4.000 κρατούμενους σε μαζική απόδραση από τη φυλακή (φωτογραφίες, βίντεο)

REUTERS/Ralph Tedy Erol/File Photo

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα - Τουλάχιστον 10 νεκροί

Έκρηξη βίας και μία μεγάλη απόδραση στην Αϊτή. Ένοπλες συμμορίες εισέβαλαν στην κύρια φυλακή της πρωτεύουσας Πορτ – ο – Πρενς, άνοιξαν τα κελιά και απελεύθερωσαν τους κρατουμένους.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη χώρα, η συντριπτική πλειονότητα των 4.000 ανδρών, που κρατούνταν στο σωφρονιστικό κατάστημα, κατάφεραν να δραπετεύσουν. Μεταξύ των ατόμων που κρατούνταν στη φυλακή, ήταν μέλη συμμοριών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021.

Παράλληλα ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) μεταδίδει ότι φθάνοντας στο σημείο καταμέτρησε τουλάχιστον 10 πτώματα γύρω από τη φυλακή. «Καταμετράμε πολλά πτώματα φυλακισμένων», είπε στο AFP, ο Πιερ Εσπεράνς, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (RNDDH).

REUTERS/Ralph Tedy Erol

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Στην προσπάθειά της να ανακτήσει τον έλεγχο και να αποκαταστήσει την τάξη, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων αποφάσισε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, με άμεση ισχύ, για «περίοδο 72 ωρών», από τις «18:00 ως τις 05:00», μέχρι και την Τετάρτη 6η Μαρτίου.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο δυνάμεις επιβολής της τάξης, πυροσβέστες, πληρώματα ασθενοφόρων και δημοσιογράφοι που διαθέτουν διαπιστεύσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η πρωτεύουσα όλη έχει παραλύσει και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.

REUTERS/Ralph Tedy Erol

Πώς άρχισαν όλα

Η βία στην Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα της Αμερικής, έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Συμμορίες που στοχεύουν να εκδιώξουν τον πρωθυπουργό Άριελ Χένρι ελέγχουν το 80% του Πορτ-ο-Πρενς.

Η τελευταία έξαρση της βίας ξεκίνησε την Πέμπτη, όταν ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Ναϊρόμπι για να συζητήσει την αποστολή μιας πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας υπό την Κένυα στην Αϊτή. Ο αρχηγός της συμμορίας Jimmy Chérizier (με το παρατσούκλι “Barbecue”), πρώην αστυνομικός, κήρυξε μια συντονισμένη επίθεση για να τον απομακρύνει.

«Όλοι εμείς, οι ένοπλες ομάδες στις επαρχιακές πόλεις και οι ένοπλες ομάδες στην πρωτεύουσα, είμαστε ενωμένοι», είπε ο Barbecue, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από πολλές ταραχές σφαγές στο Πορτ-ο-Πρενς.

Η αστυνομία ζήτησε και την παρέμβαση του στρατού για τη θωράκιση της φυλακής, αλλά αργά το βράδυ του Σαββάτου οι ένοπλες συμμορίες εισέβαλαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Την Κυριακή οι πόρτες της φυλακής ήταν ακόμα ανοιχτές και δεν φαίνονταν αξιωματικοί στο σημείο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ωστόσο τουλάχιστον τρεις κρατούμενοι που προσπάθησαν να διαφύγουν κείτονταν νεκροί στο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου.

Ένας εθελοντής σωφρονιστικός υπάλληλος είπε στους δημοσιογράφους του Reuters ότι 99 κρατούμενοι – συμπεριλαμβανομένων πρώην Κολομβιανών στρατιωτών που φυλακίστηκαν για τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ – επέλεξαν να παραμείνουν στα κελιά τους από φόβο μήπως σκοτωθούν σε διασταυρούμενα πυρά.

Τον Ιανουάριο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 8.400 άνθρωποι ήταν θύματα της βίας συμμοριών στην Αϊτή το 2023, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, τραυματισμών και απαγωγών.

Με πληροφορίες από BBC, AFP ,  Reuters