Skip to main content

Γιατί μειώθηκε η τιμή των «εργαστηριακών πιθήκων»

ISTOCK

«Η κατάρρευση της φαρμακευτικής έρευνας μετά τον Covid σκάει τη φούσκα για την αγορά εργαστηριακών πιθήκων»

Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν οι τιμές αγοράς των πιθήκων που χρησιμοποιούνται από τα ιατρικά εργαστήρια σε όλον τον κόσμο για τις δοκιμές φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς – μετά τον Covid – έχουν περιοριστεί πολλά ερευνητικά προγράμματα.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η τιμή αγοράς των λεγόμενων «μη ανθρωπίνων πρωτευόντων θηλαστικών», από 26.000 δολάρια ανά ζώο το 2022, μειώθηκε στα 11.000 δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία από τη UBS. Για την ιστορία, το 2019 αγοράς των πιθήκων από τα εργαστήρια ήταν 4.000 δολάρια.

Ο αγώνας ενάντια στον χρόνο για τη δημιουργία αποτελεσματικών εμβολίων κατά του Covid-19 και η ανάγκη των φαρμακευτικών εταιρειών να κάνουν κλινικές δοκιμές, ενίσχυσαν την επιχείρηση των εργαστηριακών πιθήκων. Η έκρηξη που απέκτησε αυτή η επένδυση στη μέση της πανδημίας ήταν τέτοια, που οι φάρμες εκτροφής μη ανθρωπίνων πρωτευόντων θηλαστικών πολλαπλασιάστηκαν μεταξύ 2020 και 2021.

Ωστόσο, το τέλος του Covid σήμανε μια σημαντική υποχώρηση για όσους πόνταραν σε αυτόν τον τομέα. Οι εταιρείες που αγόρασαν αγροκτήματα για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με πρωτεύοντα τα διάφορα ερευνητικά εργαστήρια βρίσκονται τώρα να διαθέτουν μια επιχείρηση που αποδεικνύεται ότι είναι περισσότερο υποχρέωση, παρά περιουσιακό στοιχείο.

Αν και οι κλινικές δοκιμές για ανάπτυξη φαρμάκων έχουν μια αγορά πέρα ​​από τον Covid, η πτώση των επενδύσεων για την παραγωγή ορών και φαρμάκων κατά του ιού της πανδημίας έσκασε τη φούσκα που δημιουργήθηκε ειδικά τα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης υγείας που παρέλυσε τον κόσμο.

«Η κατάρρευση της φαρμακευτικής έρευνας μετά τον Covid σκάει τη φούσκα για την αγορά εργαστηριακών πιθήκων», γράφει η βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «οι φάρμες εκτροφής πιθήκων χάνουν την ελκυστικότητα, καθώς οι κλινικές δοκιμές μειώνονται»

Μεγάλη μείωση των τιμών στην Κίνα

Η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των πιθήκων εργαστηρίου καταγράφεται στην Κίνα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το χαμηλό κόστος των κλινικών δοκιμών στην Κίνα και ο ταχέως γηράσκων πληθυσμός της χώρας ήταν οι καταλύτες για επενδύσεις στον κλάδο, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια οι επενδύσεις μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, λόγω της πτώσης της ζήτησης για εμβόλια κατά του Covid.

Επιπλέον, η Κίνα βρίσκεται στη μέση μιας επιβράδυνσης των επενδύσεων στη φαρμακευτική καινοτομία. Σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Pharmcube, οι επενδύσεις στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων μειώθηκαν κατά 32% στην ασιατική χώρα πέρυσι. Συνολικά, οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας μειώθηκαν από το ιστορικά υψηλό ποσό των 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Έλλειψη στις ΗΠΑ

Καθώς οι τιμές για τους πιθήκους εργαστηρίου πέφτουν κατακόρυφα στην Κίνα, αμερικανοί επιστήμονες προέτρεψαν την Ουάσιγκτον να αυξήσει τις επενδύσεις σε προγράμματα αναπαραγωγής, καθώς η μικρή προσφορά επηρεάζει τις ερευνητικές μελέτες.

Η απαγόρευση εξαγωγής εργαστηριακών πιθήκων από την Κίνα το 2020 βαραίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ασιατική οικονομία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής τους, αλλά η εξάπλωση του ιού άλλαξε την κατάσταση και η απαγόρευση προκάλεσε τριπλασιασμό των τιμών των εργαστηριακών πιθήκων μεταξύ 2019 και 2022.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ σταμάτησαν επίσης την εισαγωγή πιθήκων από την Καμπότζη, μετά την αποκάλυψη ότι ανάμεσά τους ήταν και κάποιες άγριες φυλές, γεγονός που οδήγησε τον Λευκό Οίκο να διακόψει τους δεσμούς.