Skip to main content

Κομισιόν: Εγκρίθηκε έκτακτη στήριξη ύψους 68 εκατ. ευρώ στους Παλαιστίνιους

«Ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»

Σε σημερινή απόφαση να διαθέσει επιπλέον 68 εκατ. ευρώ για τη στήριξη Παλαιστινίων, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω διεθνών εταίρων όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος, προχώρησε η Κομισιόν.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στην προβλεπόμενη βοήθεια ύψους 82 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί μέσω της UNRWA το 2024, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν καταβάλει 50 εκατομμυρίων ευρώ από το κονδύλιο του UNWRA την επόμενη εβδομάδα.

Η δεύτερη και η τρίτη δόση των 16 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σύμφωνα με την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας.

Φον ντερ Λάιεν: «Βαθιά αναστατωμένη» από τις εικόνες στη Γάζα

Επιπλέον, η Κομισιόν διέθεσε 125 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους για το 2024 ενώ συνάπτει σήμερα τις συμβάσεις για τα πρώτα 16 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε στις 29 Ιανουαρίου, η Κομισιόν αξιολόγησε την απόφασή της για τη χρηματοδότηση της UNRWA υπό το πρίσμα των πολύ σοβαρών ισχυρισμών που διατυπώθηκαν στις 24 Ιανουαρίου και εμπλέκουν αρκετό προσωπικό της UNRWA στις αποτρόπαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η Κομισιόν χαιρετίζει επίσης την έρευνα του Γραφείου Εσωτερικής Εποπτείας των Υπηρεσιών του ΟΗΕ για τη διαλεύκανση των σοβαρών καταγγελιών κατά του προσωπικού της UNRWA.

Επιπλέον, επαινεί τα Ηνωμένα Έθνη για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ομάδας επανεξέτασης με επικεφαλής την Catherine Colonna, η οποία θα αξιολογήσει κατά πόσον η Υπηρεσία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την ουδετερότητα και να ανταποκριθεί στις καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις.

Στο πλαίσιο συζητήσεων με την Κομισιόν, η UNRWA ανέφερε επίσης ότι είναι έτοιμη να διασφαλίσει τη διενέργεια επανεξέτασης του προσωπικού της για να επιβεβαιώσει ότι δεν συμμετείχε στις επιθέσεις και ότι θα θεσπιστούν περαιτέρω έλεγχοι για τον μετριασμό τέτοιων κινδύνων στο μέλλον.

Η UNRWA συμφώνησε να δρομολογηθεί έλεγχος του Οργανισμού που θα διενεργηθεί από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες διορισμένους από την ΕΕ. Ο έλεγχος αυτός θα επανεξετάσει τα συστήματα ελέγχου για την πρόληψη της πιθανής εμπλοκής του προσωπικού και των περιουσιακών στοιχείων της σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Τέλος, πέραν της υποστήριξής της προς την UNRWA, η Κομισιόν παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του παλαιστινιακού λαού, ιδίως στη Γάζα, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. 

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Οι αθώοι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα της Χαμάς»

«Στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και αλλού στην περιοχή. Οι αθώοι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς. Αντιμετωπίζουν τρομερές συνθήκες που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε επαρκή τρόφιμα και άλλες βασικές ανάγκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύουμε τη στήριξή μας προς αυτούς φέτος με επιπλέον 68 εκατομμύρια ευρώ».

Επίτροπος Olivér Várhelyi: «Η Κομισιόν διαφοροποιεί τη βοήθειά της προς τον αθώο παλαιστινιακό λαό»

«Με τη σημερινή απόφαση, η Κομισιόν διαφοροποιεί τη βοήθειά της προς τον αθώο παλαιστινιακό λαό στη Γάζα. Ταυτόχρονα, είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση της UNRWA να θεσπίσει ισχυρά μέτρα για την πρόληψη πιθανών παραπτωμάτων και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καταγγελιών. Είναι τώρα απαραίτητο η UNRWA να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα και τους όρους για τη συνέχιση της συνδρομής μας, ιδίως τον έλεγχο του προσωπικού του Οργανισμού σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, τον έλεγχο του προσωπικού της πριν από την πρόσληψη και σε συνεχή βάση με τη θέσπιση πρόσθετων εγγυήσεων, τον έλεγχο των συστημάτων ελέγχου του Οργανισμού από διορισμένους από την ΕΕ εξωτερικούς εμπειρογνώμονες όσον αφορά το προσωπικό και τα περιουσιακά του στοιχεία και την ενίσχυση του τμήματος εσωτερικών ερευνών του, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία μιας νέας μονάδας έρευνας για την ουδετερότητα».

Επίτροπος Janez Lenarčič: «Ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»

«Η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απαιτεί επείγουσα κινητοποίηση των δωρητών. Σήμερα, η Κομισιόν συνάπτει τις πρώτες συμβάσεις ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της για ανθρωπιστική βοήθεια για τρόφιμα, ιατρικά και μη επισιτιστικά είδη, στέγαση, καθώς και για εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των αμάχων στη Γάζα. Είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εργαζομένων στη Γάζα και σε όλη τη Γάζα. Κινδυνεύουν χιλιάδες ζωές».