Skip to main content

ΟΗΕ: Μία χερσαία επίθεση στη Ράφα θα παραβίαζε την απόφαση της Χάγης

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Αντί να χτίζουν σπίτια, σκάβουν τάφους

Ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης στη Ράφα «θα παραβίαζε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Πιο αναλυτικά, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην παρουσίαση έκθεσης των υπηρεσιών για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, υπογράμμισε ότι «Δεν βλέπω πώς μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να είναι συμβατή με τα δεσμευτικά προσωρινά μέτρα που αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο».

Σημειώνεται ότι στις 27 Ιανουαρίου, το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε το Ισραήλ να εμποδίσει κάθε ενέργεια γενοκτονίας στην Γάζα.

«Άμεσα μέτρα» και «όχι» σε κατάπαυση πυρός

Το Διεθνές Δικαστήριο με έδρα την Χάγη κάλεσε επίσης το Ισραήλ να λάβει «άμεσα μέτρα» για να επιτραπεί η παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν επείγουσα ανάγκη οι Παλαιστίνιοι» στην Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, δεν ζήτησε εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

Επιμένει η Νότια Αφρική: Ζητά από τη Χάγη να κριθεί παράνομη η κατοχή του Ισραήλ στη Γάζα

Νέα διάσταση στον εφιάλτη στην Γάζα

«Η προοπτική μίας χερσαίας ισραηλινής επίθεσης στην Ράφα θα έδινε νέα διάσταση στον εφιάλτη των κατοίκων της Γάζας», είπε ο Φόλκερ Τουρκ.

Ούτε βήμα πίσω από τον Νετανιάχου: Η επίθεση στην Ράφα θα γίνει

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευθεί για την πραγματοποίηση της ισραηλινής επίθεσης στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι εσωτερικοί πρόσφυγες και επιμένει ότι ενδεχόμενη συμφωνίας ανακωχής δεν θα ματαιώσει την ισραηλινή επιχείρηση, αλλά απλώς θα την καθυστερήσει.

Συνεχίζεται ο εφιάλτης με τους αμάχους

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της Γάζας παρέλαβε τα σώματα 10 νεκρών καθώς και δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιους από τη δυτική Πόλη της Γάζας, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής του νοσοκομείου Χουσάμ Αμπού Σαφιέγια.

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι βρίσκονται σε άλλα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς ανακοίνωσε ότι τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 250, ενώ πλήθη ανθρώπων περιμένουν τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στην Πόλη της Γάζας.

Γάζα: Πάνω από 30.000 οι νεκροί, τα δύο τρίτα είναι γυναίκες και παιδιά

Αντί να χτίζουν σπίτια, σκάβουν τάφους

Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπερνά τους 30.000, οι άνθρωποι που σκάβουν τάφους ανυπομονούν να αρχίσουν και πάλι να χτίζουν σπίτια.

Καθημερινή, σκληρή πραγματικότητα είναι πλέον ο όλο και πιο αυξημένος αριθμός των νεκρών από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, για τον Ιμπραχίμ Άχμεντ: αντί να χτίζει σπίτια, όπως έκανε πριν από τον πόλεμο, σκάβει τάφους.

Ο Άχμεντ, εκτοπισμένος και ο ίδιος, όπως το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας, περνά τις ημέρες του στο νεκροταφείο Ταλ Αλ-Σουλτάν στην περιοχή της Ράφα, προετοιμάζοντας σειρές από τάφους στο αμμώδες έδαφος και σημαδεύοντάς τις με τσιμεντόλιθους καθώς δεν υπάρχουν ταφόπλακες.

«Ως ανθρώπινο ον με αισθήματα, είναι πολύ βαρύ για κάποιον που έχτιζε βίλες και διαμερίσματα, κάτι που εγώ αγαπώ πολύ, να ανοίγει τώρα τάφους», δήλωσε ο Άχμεντ.

«Η δουλειά μου ήταν δύσκολη, ναι, αλλά επέστρεφα σπίτι με μια αίσθηση εκπλήρωσης. Έφτιαχνα καινούργια πράγματα, κάθε μέρα ένα διαφορετικό κτίριο, έναν διαφορετικό διάκοσμο. Πήγαινα σπίτι με καλή διάθεση».

Τώρα, κάθε ημέρα φέρνει πτώματα και επιμνημόσυνες τελετές από τους συγγενείς.

«Έχουμε δύο ομαδικούς τάφους εδώ, σχεδόν 80 μάρτυρες εδώ και ακόμα 100 μάρτυρες εκεί».

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν ένοπλοι της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας ομήρους 253 άλλους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 30.035 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 70.457 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

«Ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Μακάρι να μπορούσα να σταματήσω να κάνω αυτή τη δουλειά», δήλωσε ο Άχμεντ.

Με τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί, ο Άχμεντ και άλλοι εθελοντές ετοιμάζουν σειρές με νέους τάφους.

«Μακάρι να τελείωνε αυτός ο πόλεμος για να μην έχουμε να σκάβουμε άλλο τάφους, αλλά αντ’ αυτού να χτίζουμε αυτή τη χώρα, να την ανοικοδομούμε», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ