Skip to main content

Ερντογάν για ΚΑΑΝ: Θα έρθουν και άλλα επιτεύγματα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Twitter, Recep Tayyip Erdogan
Twitter, Recep Tayyip Erdogan

Οι «αιχμές» στην αντιπολίτευση

Περήφανος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την παρθενική πτήση του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ, απηύθυνε προεκλογική ομιλία κουνώντας το «δάχτυλο» σε όλους όσοι το είχαν σαμποτάρει.

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του στο Αφιόνκαραχισάρ έκανε λόγο για ιστορική μέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

«Σήμερα ζήσαμε μια ακόμα περήφανη ημέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία»

«Η Τουρκία άφησε πίσω της άλλο ένα κρίσιμο στάδιο στην πορεία της προς την παραγωγή του δικού της αεροσκάφους πέμπτης γενιάς» είπε, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, τονίζοντας πως «σήμερα ζήσαμε μια ακόμα περήφανη ημέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, σήμερα το πρωί το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης που δεν πίστεψε ότι θα πραγματωθεί το έργο, λέγοντας πως «οι επιλογές όσων έχουν χάσει την πορεία τους αφορούν τους ίδιους. Εμείς επικεντρωνόμαστε στη δουλειά μας. Το κάναμε και συνεχίζουμε».

«Το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος έσμιξε σήμερα με τους αιθέρες»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Παρά τους καημένους χωρίς αυτοπεποίθηση, παρά τη δυσπεψία εκείνων που έλεγαν πως μοιάζει “με σώμα καλοριφέρ”, παρά τους δοσίλογους που από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να υπονομεύσουν το ΚΑΑΝ, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος έσμιξε σήμερα με τους αιθέρες. Ο Κύριος μου να ευλογεί όλους όσοι συνέβαλαν. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις υπόλοιπες δοκιμές του KAAN μας, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς. Την επόμενη περίοδο, θα συνεχίσουμε να δίνουμε κι άλλα καλά νέα στο έθνος μας για την αμυντική βιομηχανία».

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε και προεκλογικά μηνύματα με αναφορές στην ιστορία του Μικρασιατικού πολέμου υπογραμμίζοντας ότι «Το Αφιόν, που χθες έγραψε έπος με την υπεράσπιση της πατρίδας στον εθνικό αγώνα, σήμερα γράφει ένα νέο έπος προστατεύοντας την εθνική βούληση» είπε, κάνοντας έμμεση αναφορά στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. «Τώρα θέλω να φωνάξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε από εδώ, ώστε να μη μείνει κανείς που δεν θα σας ακούσει από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι; Είμαστε έτοιμοι πολίτες της Αφιόν για τον Τουρκικό Αιώνα στις 31 Μαρτίου;».

Παρθενική πτήση

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς ΚΑΑΝ πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση. Το πρωτότυπο του μαχητικού απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μούρτεντ της ‘Αγκυρας.

Πριν από την παρθενική πτήση, πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές του KAAN στο κάθισμα εκτόξευσης, οι στατικές δοκιμές πλήρους μήκους, οι στατικές δοκιμές των επιφανειών ελέγχου, οι δοκιμές του συστήματος προσγείωσης, οι δοκιμές του συστήματος αεροναυπηγικής, οι δοκιμές καυσίμου, οι δοκιμές εκκίνησης του κινητήρα και οι δοκιμές τροχοδρόμησης.

Η πτήση πραγματοποιήθηκε από τον Τούρκο πιλότο δοκιμών Barbaros Demirbas.

Το KAAN θα είναι ικανό για μάχη αέρος-αέρος με όπλα νέας γενιάς και χτυπήματα ακριβείας από εσωτερικές βάσεις όπλων σε υπερηχητική ταχύτητα και θα παρέχει αυξημένη μαχητική ισχύ με υποστήριξη από τεχνητή νοημοσύνη και νευρωνικά δίκτυα.

Η τελευταία εξέλιξη καθιστά την Τουρκία μία από τις λίγες χώρες που κατέχουν αυτή την τεχνολογία.

Το αεροσκάφος, για το οποίο το έργο ξεκίνησε το 2016, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2023.

Πρόκειται για το δικινητήριο αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας που σχεδίασε η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (με υπεργολάβο στο έργο τη βρετανική BAE Systems), μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την ‘Αγκυρα από το πρόγραμμα των F-35. Σχεδιάζεται να ενταχθεί στο δυναμικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας το 2028.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNNTURK, TRT HABER